DC stævner eks-ansatte for millioner efter LinkedIn-opdatering

Danske Commodities vil have 2,2 mio. kr. af to tidligere ansatte, efter de skiftede til konkurrenten og offentliggjorde det på det sociale netværk LinkedIn. Parterne skal mødes i Landsretten.
Danske Commodities har krævet samlet 2,2 mio. kr. af to tidligere ansatte, der skiftede til konkurrenten Neas Energy. | Foto: Mikkel Berg Pedersen, Polfoto
Danske Commodities har krævet samlet 2,2 mio. kr. af to tidligere ansatte, der skiftede til konkurrenten Neas Energy. | Foto: Mikkel Berg Pedersen, Polfoto

Omkring 1.000 kr. pr. LinkedIn-forbindelse.

Så meget risikerer to tidligere ansatte hos energihandleren Danske Commodities (DC) at skulle betale deres gamle arbejdsgiver.

Selskabet, der for nylig annoncerede en stor fyringsrunde, som kan koste 125 medarbejdere jobbet, er nemlig sideløbende i gang med et langvarigt retsopgør med to tidligere tradere.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

DC har hevet den tidligere gas-strateg Henrik Jørgensen og forhenværende senior trader Henrik Bystrup i Landsretten og samlet stævnet dem for 2,2 mio. kr.

Medarbejderne, der arbejdede i forskellige afdelinger hos DC, skiftede i henholdsvis 2012 og 2013 til konkurrenten Neas Energy, og DC mener, at de to blandt andet har brudt en konkurrenceklausul ved åbent at melde ud om skiftet på det professionelle sociale medie LinkedIn, inden klausulen udløb.

Kravet for højt

Sagen nåede et foreløbigt punktum sidste år, da Byretten i Aarhus afgjorde, at de to tradere havde brudt konkurrenceklausulen, men dommeren mente langt fra, at forseelsen var så grov, som DC anførte.

Dommeren afgjorde, at Henrik Jørgensen skal betale 100.000 kr., mens Henrik Bystrup skal af med 200.000 kr. til sin tidligere arbejdsgiver.

Bystrup fik et dobbelt smæk, fordi han gik ledig i et år, hvor han ikke søgte andet ikke-konkurrerende arbejde (hvilket han var forpligtet til), inden han startede hos Neas. Det belastede DC, fordi lønnen fra et eventuelt nyt job skulle modregnes den kompensation, han fik af DC for at opfylde sin konkurrenceklausul.

DC forsøgte forgæves at fastholde gas-strateg

Selvom DC fik medhold i, at konkurrenceklausulen blev brudt, tabte selskabet sagen mod Henrik Jørgensen, fordi erstatningskravet var skudt langt over mål. Jørgensen var samlet stævnet for 1,7 mio. kr., hvoraf LinkedIn-opdateringen udgjorde 595.000 kr. af kravet. Størstedelen af kravet gik på, at Henrik Jørgensen skulle have forsøgt at fiske en tysk kunde til Neas, inden han skiftede, hvilket DC dog ikke fik medhold i.

DC både vandt og tabte sagen mod Bystrup, da selskabet fik ret i sine anklager, men igen skød ved siden af i sit krav, der ifølge dommeren var for højt. DC mente i alt, at Bystrup skulle betale selskabet 500.000 kr., hvoraf ca. 127.000 kr. var knyttet til LinkedIn-opdateringen.

"Ingen afskrækkende effekt"

Danske Commodities er så utilfredse med afgørelsen og størrelsen af den såkaldte konventionalbod til de to tidligere ansatte, at man har anket til Landsretten. Her mødes parterne igen 2. september.

“Når vi anker, så er det for at få en dom, der forhåbentlig giver os medhold i, at ja, det var et brud på klausulen, og ja, det skal sanktioneres effektivt og afskrækkende,” siger Jacob Sand, advokat hos Gorrissen Federspiel, der fører sagen for DC, til EnergiWatch.

“Problemet med at nedsætte konventionalboden til 100.000 kr. og 200.000 kr. er, at så har det reelt set ingen afskrækkende effekt,” siger Sand, med henvisning til de tidligere ansattes lønninger.

Henrik Jørgensen og Henrik Bystrup arbejder fortsat hos Neas, men begge er stævnet som privatpersoner, og hverken de to eller deres nuværende arbejdsgiver ønsker at kommentere sagen.

Forkert signal på LinkedIn

Den opsigtsvækkende sag stammer tilbage fra foråret 2012. Af retsdokumenter, som EnergiWatch har gennemgået, fremgår det, at de to tidligere DC-tradere dengang opdaterede deres LinkedIn-profiler kort tid efter, at de sagde op hos DC.

Med opdateringen fremstod det, som om de allerede var begyndt hos Neas, selvom de først startede, da konkurrenceklausulen udløb.

Miseren skyldes ifølge sagsøgte, at man ikke kan opdatere sin LinkedIn-profil med et fremtidigt ansættelsestidspunkt.

Alligevel foretog de opdateringen, så deres netværk fik indtrykket af, at de var startet hos Neas Energy.

Henrik Jørgensen fortalte imidlertid i byretten, at der aldrig er nogen, der har kontaktet ham via LinkedIn med henblik på at lave forretning, men at netværket for ham var af mere privat karakter.

“Han (Henrik Jørgensen, red.) fik en meddelelse om en anden, der havde opdateret sin profil og tænkte, at det måtte han også hellere få gjort. Derefter udfyldte han de 3-4 linjer, der skulle til. Han ville egentlig have valgt 1. august 2012 som tiltrædelsesdato, men det kunne ikke lade sig gøre, idet datoen automatisk blev rettet til dags dato, hvilket han godkendte," lød det i retten.

Her forklarede Henrik Jørgensen, at han selv tilføjede til sin profil, at han først startede hos Neas d. 1. august, selvom det umiddelbart fremstod, som om han var startet. Henrik Bystrup forklarede, at han opdaterede sin profil, fordi "han kedede sig". Han havde ikke engang et billede og under 150 LinkedIn-forbindelser.

Ingen mesterdetektiv

Da DC's daværende adm. direktør, Torben Nordal, så opdateringerne på LinkedIn - han var selv forbundet til Henrik Jørgensen - gik han til DC's interne jurist.

Nordal mente, at opdateringerne måtte være i strid med de konkurrenceklausuler, han selv havde fået indført efter sin tiltræden i 2011. Derefter gik juristen i gang med detektivarbejdet.

Det krævede nu ingen Hercule Poirot at optrevle sagen.

De tidligere medarbejdere var forbundet til både Torben Nordal, samt formand og ejer Henrik Lind, der for nylig overtog tøjlerne igen som adm. direktør, efter Nordal forlod selskabet i løbet af sommeren på grund af uenighed om strategien.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

DC's jurist fik sine kolleger til at tage screenshots af Henrik Jørgensens og Henrik Bystrups profiler og deres LinkedIn-forbindelser, hvoraf flere forbindelser var "interessante" for DC. De blev fremlagt i retten.

Bjarke Vejby, der er partner hos Bech-Bruun, har gennemgået dommens præmisser og de mere principielle aspekter.

“Det kyniske forsæt til at krænke er da svært at få øje på, når 500+ kan følge med, medmindre den ansatte er ubegavet,” forklarer Bjarke Vejby, der er specialiseret i ansættelsesret, til EnergiWatch.

"Jeg mener, at en krænkelse, der skal udløse bod, primært må dreje sig om, hvorvidt man er ”ude med tasken” hos kunderne i den periode, hvor man skulle være på græs, og bliver taget på fersk gerning".

"Det er da løgn"

Omkring en uge efter LinkedIn-opdateringen fik både Henrik Jørgensen og Henrik Bystrup et krav via brev fra advokat Jacob Sand fra Gorrissen Federspiel på vegne af Danske Commodities.

Henrik Jørgensen blev forbløffet og forsøgte forgæves at ringe til daværende adm. direktør Torben Nordal, fremgår det af retsdokumenterne.

Henrik Bystrup troede, “at det var løgn”.

Det var det ikke dengang, og det er det ikke i dag.

Efter afgørelsen i byretten d. 16. maj sidste år ankede DC, og nu mødes parterne igen til september.

Markedsfører Neas

DC’s advokat i sagen er ikke i stand til at komme med ét konkret eksempel på, hvad sagen har haft af konsekvenser for selskabet, men det betyder ikke, at LinkedIn-opdateringerne har været harmløse, lyder det.

Advokaten mener, at Henrik Jørgensen og Henrik Bystrup har markedsført Neas over for DC's kunder og sendt et signal til markedet om, at man var klar til at lave forretning.

”Det er vores opfattelse, at det forhold, at man opdaterer sin LinkedIn-profil og skriver, at man nu er påbegyndt ansættelse, så er du de facto tiltrådt. Så kan du sige nok så meget, at du ikke får løn, men du er begyndt at markedsføre din nye arbejdsgiver,” siger advokat Jacob Sand fra Gorrissen Federspiel.

”Vi mener, at det har været særdeles markedsforstyrrende, at 300 af DC's forretningsforbindelser oplever, at de bliver spammet med mails om, at de to tidligere DC-ansatte har fået ansættelse hos en konkurrent”.

Du siger, at forretningsforbindelserne er blevet spammet. Men har de ikke kun fået én mail om skiftet?

“Jo, én mail fra den ene og én mail fra den den anden. De har haft nogle fælles connections på LinkedIn, som var forretningsforbindelser til DC, og de har fået de her opdateringer simultant,” siger Jacob Sand.

Rettede hurtigt ind

Henrik Jørgensen havde 469 forbindelser på LinkedIn omkring det tidspunkt, hvor han opdaterede sin profil. Henrik Bystrup havde blot 148. Efter henvendelsen fra DC’s advokat slettede de tidligere ansatte opdateringerne, så det ikke længere fremstod, som om de arbejdede for Neas.

Går I ikke i lidt små sko, når de to rettede ind?

“Beløbet ser umiddelbart stort ud i kr. og øre, men du skal holde det op imod, at det er nogle ganske højtlønnede fyre,” siger advokat Jacob Sand.

Henrik Jørgensen tjente knap 300.000 kr. om måneden i sin tid hos DC samt en bonus, mens Henrik Bystrup - der blev dømt til at betale det største beløb til sin tidligere arbejdsgiver - fik væsentligt mindre i lønningsposen; ca. 42.000 kr. fast om måneden. Dertil kom imidlertid en årlig bonus, ligesom Bystrup fik del i overskuddet, da han ejede 0,5 pct. af aktierne i DC. Det sidste år af sin ansættelse fik han omkring 1 mio. kr. på baggrund af virksomhedens overskud.

Hverken DC eller Neas ønsker at kommentere sagen.

Lind afviser ansvar for fejlvurdering

Lønchef: Byretsdom i DC's LinkedIn-sag "bekymrende"

Advokat: DC's krav mod tidligere ansatte er "hysterisk"

DC forsøgte forgæves at fastholde gas-strateg

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også