Olie stiger på løfte om luftangreb

Præsident Obama har besluttet at sende fly ind i kampen mod oprørere i Irak.
Foto: AP
Foto: AP
AF RITZAU FINANS

Både prisen på råolie og på guld bliver tidligt fredag kraftigt påvirket af den amerikanske præsidents beslutning om at godkende brugen af luftangreb i Irak. Beslutningen har skabt usikkerhed om Iraks fremtidige olieleverancer og fået investorerne til at søge mod guld som en sikker havn.

"Dynamikken har ændret sig nu, og risiciene ser nu ud til at være mere håndgribelige. Styrkerne, der vil blive ramt af luftangrebene, er i det nordlige Irak, et godt stykke fra de største olieproduktionsfaciliteter, men følelsen af usikkerhed kan influere markedet i en rum tid," udtaler Michael McCarthy, chefstrateg i CMC Markets, til Bloomberg.

Selvom Obama ikke har annonceret planer om at sende fly med tropper til Irak, har han godkendt brugen af luftangreb mod militante styrker, hvis de truer amerikansk personale i Irak. Det gælder blandt andet den kurdiske by Erbil i det nordlige Irak, hvor USA har diplomatisk personale udstationeret.

"Priserne får sandsynligvis holdt en hånd under sig, især nu hvor brugen af luftangreb er blevet godkendt. Hvis situationen eskalerer, så er det værste scenarie for markedet er udsigten til 110 dollar for en tønde brent olie, hvis tingene virkelig går galt," udtaler Barnabas Gan, økonom i Oversea-Chinese Banking Corp. til Bloomberg.

Konflikten i Irak, der er blandt verdens største producenter af råolie, har indtil videre ikke påvirket den sydlige del af landet, hvor størstedelen af oliefelterne befinder sig.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også