EnergiWatch

Amerikanske politikere driller Cape Wind

Republikanerne er sure over, at Danmark tjener fedt på Cape Wind, og derfor har de besluttet at skære den amerikanske stats bidrag til finansieringen i et symbolsk lovforslag.

Mens kræfterne bag amerikanernes første havmølleprojekt ved Cape Wind kæmper for at rejse den sidste kapital til den 468 MW store park, forsøger republikanske politikere at stikke en kæp i hjulet på projektet, skriver E&E.

Cape Wind har været undervejs i mere end ti år, og arbejdet med at indsamle de 2,6 mia. dollar var mere end halvvejs afsluttet. Den danske eksportfond står klar med den største lånegaranti nogensinde, 600 mio. dollar, PensionDanmark spytter mere end 200 mio. dollar i kassen, og endelig har den amerikanske stat også været ude med en garanti 150 mio dollar. Samlet set var finansieringen oppe på 1,45 mia. dollar.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Fremtiden for de de 130 danskproducerede Siemens-møller så lys ud, men nu har et republikansk flertal i Repræsentanternes Hus besluttet sig for at blokere den amerikanske statsstøtte til projektet.

Sure på europæiske virksomheder

Trækket bliver set som dril, fordi det i princippet ingen betydning får.

Rent lovteknisk går de amerikanske beslutningstageres kneb ud på, at man vedtager en tilføjelse til en lov, som forhindrer det amerikanske energiministerium i at støtte projektet. De republikanske politikere erkender selv, at loven var inderettet til kun at omfatte Cape Wind.

Flere iagttagere ryster på hovedet af trækket, fordi lov-stuntet først træder først i kraft 1. oktober, og til den tid er lånegarantien med al sandsynlighed allerede stillet.

Intentionerne bag loven blev også gjort klare under vedtagelsen af loven. Her gik en republikansk politiker på talerstolen og forklarede, at man foreslog tilføjelsen, fordi ordrerne på projektet blev givet til europæiske virksomheder. Ifølge E&E blev den republikanske dundertale mod Cape Wind mødt med total stilhed af demokraterne.

Flere ordrer til Danmark

Danmark er dybt involveret i parken. Ud over at Siemens herhjemme skal levere møllerne, skal fundamenterne støbes af Bladt Industries i Aalborg, og K2 Management er hyret som konsulenter.

EKF: Cape Wind-garanti er den største nogensinde

Den republikanske modstand mod projektet ærgrer og undrer en talsmand fra Cape Wind.

"Det er ærgerligt og uheldigt, at en hvilken som helst republikaner i Huset, der gør sig til talsmand for energiforbedringer, vil forsøge at forhindre vedvarende offshore energi her i landet. Vi fik lånet af et republikansk flertal i Kongressen og af president George Bush i 2005, og meningen var, at man ville støtte innovative energiprojekter," siger kommunikationsdirektør Mark Rodges til E&E.

USA sender 820 millioner til Cape Wind

Siemens underskriver ordre til Cape Wind-projektet

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs