EnergiWatch

Olieprisen kravler under 100 dollar

For første gang i to måneder faldt prisen på råolie til tocifret terræn.

Prisen på en tønde råolie dykker tirsdag under 100 dollar for første gang i to måneder, efter at Libyen har åbnet op for at øge landets olieeksport, og der er blevet valgt ny parlamentsformand i Irak.

Det skriver Bloomberg News.

En tønde råolie koster tirsdag ved 18-tiden 99,14 dollar - et fald på 1,75 pct. i forhold til mandag. 20. juni kostede en tønde 106,83dollar, hvilket blandt andet skyldtes den urolige situation i oliestaten Irak. Prisen tirsdag er det laveste niveau siden starten af maj.

Ifølge Bloomberg News overvejer oliestaten Libyen nu mulighederne for at øge olieeksporten, efter at to havne er blevet genåbnet. Derudover er der tirsdag kommet mere ro over den politiske situation i Irak, efter at landet har sunnimuslimske politiker Salim al-Jabouri til ny formand for parlamentet i Bagdad.

Disse to forhold har sammen med en rekordhøj amerikansk olieproduktion ændret udbuddet af olie på verdensmarkedet.

"Markedet må gå igennem en hård i forhold til olieproduktion i Libyen. På en meget kort periode er markedet gået fra at have bekymring for oliemangel til en situation, hvor der kan blive tale om en overproduktion, siger John Kilduff, partner ved Capital LLC, en hedgefund med fokus på energi," til Bloomberg News.

Markedet afventer onsdagstal

Tirsdagens prisfald blev vendt efter at lagerdataene fra American Petroleum Institute tirsdag aften viste et fald i lagrene af råolie på 4,8 mio. tønder i den forgangne uge.

Lagrene af benzin faldt 1,6 mio. tønder, mens lagrene af destillater steg 1,3 mio. tønder.

"Investorerne afventer "data-strømmen" i USA i aften. En væsentlig drivkraft er den fortsatte afvikling af de geopolitiske risikopræmier," siger chefstrateg Ric Spooner fra CMC Markets i Sydney til Bloomberg News.

Den officielle opgørelse fra Department of Energy fremlægges senere onsdag.

Den europæiske referenceolie, Brent, koster onsdag morgen 107,00 dollar per tønde mod 105,90 dollar tirsdag eftermiddag ved 17-tiden. En tønde af den amerikanske referenceolie West Texas Intermediate koster samtidig 100,35 dollar mod 99,05 dollar per tønde tirsdag eftermiddag.

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs