Dansk Energi tager godt imod grøn Juncker

Den formentlig kommende kommissionsformand præsenterer grønne ambitioner.
Foto: Markus Schreiber, AP
Foto: Markus Schreiber, AP
AF RITZAU

Jean-Claude Juncker lægger op til, at han som formand for EU-Kommissionen vil gøre EU førende i verden inden for vedvarende energi og gennem en ny europæisk energiunion sikre, at EU hurtigt kan skifte til andre energileverandører og -kilder, "hvis energien fra øst bliver for dyr i enten økonomiske eller politiske termer".

I sin tale tirsdag til Europaparlamentet forud for parlamentets godkendelsesafstemning hører Dansk Energi også et velkomment løfte om, at Juncker vil have EU til at gennemføre et bindende mål på 30 procent for energieffektivitet.

"Juncker tegner en tydelig, ambitiøs, grøn profil for sig selv, og bruger sin taletid i parlamentet til at sætte foden ned og markere sin rolle som formand internt i kommissionen. Samtidig er det meget positivt, at han ser vedvarende energi som en vej mod større energisikkerhed og forbedret konkurrenceevne for EU. Det bliver tydeligvis også noteret af parlamentsmedlemmerne," siger Jørgen Skovmose Madsen, der er leder af Dansk Energis Bruxelles-kontor.

Uvis fremtid for en klimakommissær

I sit skriftlige program gør Juncker det også klart, at han vil have EU til fortsat at gå forrest i kampen mod global opvarmning, blandt andet ved at holde fast i målet om at begrænse temperaturstigningen til højst to procent i forhold til niveauet før industrialiseringen.

Der er ingen klar melding om, hvorvidt Juncker tænker sig at fastholde en særlig kommissærpost for klimaet - en post der blev indført ved sidste sammensætning af kommissionen i 2009 og som hidtil har været varetaget af danske Connie Hedegaard.

Hedegaard har som konservativ ikke udsigt til at blive genudnævnt som dansk kommissær af SR-regeringen.

Helveg i kontant debat med EU-kommissær

Erhvervslivet betaler selv for lempelse af PSO'en

Danske selskaber sagsøger spansk stat for solcellekaos

Ny EU-kurs er en fjer i hatten

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også