Ordreboom giver Vestas ny luft under kursvingerne

Fredag lukkede Vestas-aktien i 267 kr. efter seks ugers tilbagegang. Men en weekend med en håndfuld nye ordrer stoppede nedturen.
Foto: MHI Vestas Offshore Wind
Foto: MHI Vestas Offshore Wind
AF MICHAEL STENVEI

Vestas-chef Anders Runevad har igen grund til at smile.

Da den svenske vindmøllechef fredag slukkede computeren for at gå på weekend, lå det ellers ikke i kortene, at mandag ville blive en god sommerdag.

Vestas-aktien lukkede nemlig endnu en genstridig handelsdag på fondsbørsen i 267 kr., hvilket var den laveste pris i seks uger.

Men alt det ændrede tre amerikanske ordrer på.

De tre ordrer på i alt 574 megawatt (MW), som blev offentliggjort hen over weekenden, fyrede mandag gevaldigt op under Vestas-aktien, som boblede hele dagen.

Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker i Alm. Brand Markets, er dog ikke oppe at ringe over ordrerne, der med et snuptag øger ordrehøsten i Vestas i årets første to kvartaler til foreløbig 2.538 MW.

"Aktiemarkedet har jo kendt til ordrerne siden maj, da det stod klart, at de indgåede rammeaftaler i USA stort set vil blive udnyttet – hvis ikke nu så senere," siger Michael Friis Jørgensen.

Bedste ordrehøst i fire år

Vestas har tidligere offentliggjort fire rammeaftaler med kunder på det amerikanske marked på i alt 3.488 MW.

Foreløbig har kunderne bestilt vindmøller på i alt 1.886 MW, hvorfor de fire kunder fortsat har en uudnyttet option på 1.602 MW.

Så selv om de amerikanske ordrer er med til at gøre ordrehøsten i 1. halvår til den bedste i Vestas siden 2010, får det ikke den erfarne analytiker til at rykke rundt på tallene i regnearkene.

At ordrerne alligevel puster til aktiekursen i Vestas, forklarer han med, at ordrestrømmen er med til at bekræfte over for investorerne, at den gode historie i Vestas-aktien er intakt, efter at Anders Runevad og resten af den otte mand store topledelsen har brugt 2013 til at færdiggøre oprydningen i Vestas og udstikke en ny kurs med strategiplanen ”Lønsom vækst”.

"Dette understreger, at Vestas vil komme godt ud af 2014 med en rigtig stærk ordreindgang. Men det bør altså ikke overraske," siger Michael Friis Jørgensen om de amerikanske rammeaftaler.

I stedet spejder han ligesom andre analytikere efter nyt om, hvordan Vestasledelsen vil sikre, at selskabet får et langt stærkere fodfæste på de vigtige vækstmarkeder i Brasilien, Indien og Kina.

Forventer ingen revolution

På kapitalmarkedsdagen den 12. juni slog ledelsen fast, at man agter at tage en større bid af vindmøllekagen i de tre lande. Alligevel har det ikke beroliget finansmarkedet.

"Den intensiverede indsats i Kina, Indien og Brasilien med bl.a. ny ledelse vil forbedre fokus og konkurrencedygtighed med nye ordrer til følge i de kommende år, men vi venter ingen revolution," fastslog Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank, oven på kapitalmarkedsdagen.

Vestas-toppen har ikke sat tal på forventningen til ordrehøsten i 2014 efter sidste års høst på 4.325 MW.

Mandag lukkede Vestas-aktien i knap 275 kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også