EnergiWatch

DI vender forsigtigt tommelen op til ny klimafond

Regeringens nye klimafond er et fornuftigt tiltag, hvis den gøres nemt tilgængelig, vurderer Dansk Industri.

Foto: DAnsk Industri Energi

En grøn klimafond på op mod fem milliarder kroner, som skal sikre grønne arbejdspladser og sænke CO2-udslippet. På papiret en glimrende idé, vurderer Dansk Industri (DI), men fonden skal gøres meget let tilgængelig for at få den ønskede effekt.

"Det skal være et operativt værktøj og ikke et specialprojekt, som er svært for de små og mellemstore virksomheder at få adgang til. Det skal være synligt - sådan at ens normale bank for eksempel kan trække på det," siger Hans Peter Slente, branchedirektør i DI Energi, til Ritzau.

Så kom den grønne milliardfond

Klimafonden skal gøre det nemmere for både private og offentlige selskaber og institutioner at optage billige lån til grønne investeringsprojekter.

"Energieffektivisering er et område, hvor der faktisk er rentable projekter, som alligevel ikke gennemføres - blandt andet fordi kreditmulighederne ikke er tilstrækkelige, specielt ikke for de små og mellemstore virksomheder," siger Hans Peter Slente og tilføjer:

"Så hvis man kan finde en nøgle til det problem gennem dette initiativ, så er det særdeles positivt, og så vil det uden tvivl øge investeringerne i energieffektivisering".

Lav rente og længere løbetid

Staten vil ifølge Politiken bidrage med 80 millioner kroner, mens eksempelvis pensionskasser skal skyde resten af beløbene i fonden. Med statsgarantien forventes fonden at kunne tilbyde lavere renter og give lån med længere løbetid.

Global klimafond på plads

Fagforeningen Dansk Metal siger til Politiken, at aftalen kan skabe op mod 7000 arbejdspladser i perioden alene inden for industri- og byggebranchen. Hans Peter Slente er heller i tvivl om, at fonden vil kunne skabe job.

"Hvis den kommer til at fungere efter hensigten, vil den naturligvis have en beskæftigelseseffekt, men vi har ikke haft initiativet igennem vores store regnemaskine, så jeg kan ikke give et præcist tal," siger han.

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs