Finanskrise-hovedrolle: Nu har vi kurs mod klimaboble

"Jeg føler, at jeg i slow motion ser, hvordan vi flyver på kollissionskurs mod et gigantisk bjerg," siger Hank Paulson, tidligere finansminister i USA og topchef for Goldman Sachs.
Foto: Jacon Decrow, AP
Foto: Jacon Decrow, AP

Verden er på vej til at lave samme fejl med klimaet som med finansmarkederne, og hvis vi ikke handler, styrer vi direkte mod en klimaboble.

Sådan lyder advarslen fra Hank Paulson, Bush-regeringens finansminister og tidligere topchef i Goldman Sachs, i en kronik i New York Times.

"Vi kigger ind i en klimaboble, der udgør en enorm risiko for både vores miljø og økonomi. Advarselssignalerne er tydelige og vokser sig mere presserende i takt med, at risiciene forbliver ukontrollerede," skriver Hank Paulson.

Efter 32 år i Goldman Sachs, de sidste syv år som topchef, forlod han i 2006 finanskæmpen for at blive finansminister under George Bush. Finanskrisen ramte lidt over et år efter og blev Paulsons skæbne frem til hans afgang i 2009.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Sidder på hænderne

I dag er han formand for Paulson Institute på University of Chicago og ser nu faresignaler for klimaet.

"Det er en krise, som vi ikke har råd til at ignorere. Jeg føler, at jeg i slow motion ser, hvordan vi flyver på kollissionskurs mod et gigantisk bjerg. Vi kan se, at sammenstødet kommer, og alligevel sidder vi på vores hænder frem for at ændre kursen," skriver han.

Goldman Sachs: Kongen af Wall Street

"Vi bliver nødt til at skride til handling, selvom der er stor uenighed, inklusiv i mit eget republikanske parti, om, hvordan vi adresserer dette problem samtidig med, at vi forbliver konkurrencedygtige. De gør ret i at overveje de økonomiske implikationer. Men vi må ikke fjerne blikket fra den markant økonomiske risiko ved at gøre ingenting," skriver han.

Vil indføre CO-skat

Løsningen - som må siges at være ganske utraditionel for en republikaner - er ifølge Paulson at indføre en CO2-skat. Ved at beskatte udledningen af CO2 skaber vi nemlig incitamenter til at udvikle nye energiteknologier, mener han.

"Nogle medlemmer af mit eget politiske parti frygter, at en prissætning af kulstof er en "big government" intervention. I realiteten vil det reducere regeringens rolle, hvilket med vores nuværende kurs vil hjælpe samfund og regioner, som er påvirket er klimarelaterede katastrofer såsom oversvømmelser, høster, der slår fejl på grund af tørke og ekstrem vejr i form af tornadoer, orkaner og andre ødelæggende storme. Vi vil alle betale den pris. Ikke en gang, men flere gange," skriver han.

Grøn i længere tid

Verden kan dog ikke løse klimaproblemerne uden et stærkt lederskab fra de udviklede lande. Derfor er nøglen et tæt samarbejde mellem de to største CO2-udledere og forbrugere af energi, USA og Kina, mener han.

Sammen med milliardær og miljøaktivisten Tom Steyer og New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg har Henry M. Paulson Jr. desuden udgivet 'Risky Business', der er et forsøg på at sætte tal på finansielle risici, som klimaændringer udgør mod den amerikanske økonomi.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Det klimavenlige fokus fra 68-årige finansmand, der anslås at være god for omkring 700 mio. dollar, er ikke umiddelbart en ny dille, som han påtager sig for at pynte på sit eftermæle.

For mens Paulson har siddet på toppen af Goldman Sachs i en periode, hvor banken har lukreret ekstremt tvivlsomme metoder i 00'ernes finansfest- og deroute, har han i årtier været medlem af og næstformand for The Nature Conservancy. Da Goldman Sachs-bossen blev finansminister var han angiveligt en af de få i Bush-regeringen, der mente, at mennesket spillede en kritisk rolle i den globale opvarmning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også