Så kom den grønne milliardfond

Sidste efterår faldt aftalen på gulvet, fordi finansloven blev lavet uden Enhedslisten, men nu ser den grønne fond ud til at blive virkelighed.
Ifølge Politiken ventes regeringen i dag at indgå en aftale med SF og Enhedslisten om en grøn fond på op imod 5 milliarder kroner, som private og offentlige selskaber og institutioner skal kunne optage billige lån fra til grønne investeringsprojekter.
"Forhåbentlig lander vi onsdag en aftale om en grøn fond med regeringen. Det er noget, vi har arbejdet for i rigtig lang tid," siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, til Politiken.
Ifølge avisen skal fonden udlåne penge til grønne investeringer i blandt andet produktionsanlæg, opvarmning og belysning. Den vil tilbyde en lånefond på 2 mia. kr. i årene 2014-16, hvor staten bidrager med 80 mio. kr. Fonden kan udvides til 5 mia. kr. mod yderligere 120 mio. kr. fra staten. Tanken er, at det blandt andet skal være pensionskasser, der skyder penge i fonden, og på grund af en statsgaranti forventes den at kunne tilbyde lave renter og give lån med en længere løbetid.
Hos den grønne tænketank Concito kalder de fonden "super positiv" og en effektiv måde at nedbringe drivhusudledning på. Ifølge fagforeningen Dansk Metal "rammer aftalen lige i øjet" og kan skabe op mod 7.000 arbejdspladser i perioden inden for industri- og byggebranchen.
Levn fra sidste år
Allerede sidste år var den grønne klimafond på tegnebrættet. Dengang gik Enhedslisten nemlig ind til finanslovforhandlingerne med et krav om en offentligt garanteret fond på mindst 6 mia. kr. finansieret af pensionskroner, som erhvervsliv, stat og kommuner skulle kunne bruge til at investere i energieffektive tiltag.
I første omgang var tonerne positive fra regeringen, men i sidste endte fonden ikke med at blive til noget, fordi Enhedslisten stod stejlt på kravet om to daglige bade til ældre. Det fik regeringen til at indgå en aftale uden om Enhedslisten.
Grøn milliardfond skrottet i blå finanslov
Relaterede artikler:
Vækstplan koster 6.000 vindjob mod 2020
For abonnenter
EL: Lavere PSO-afgift skidt for energiforbruget
For abonnenter