Gasforhandlinger slut: Gazprom truer Ukraine

Gazprom truer med at lukke for gassen til Ukraine, efter at forhandlinger er afsluttet uden løsning.
Foto: Gazprom
Foto: Gazprom
AF RITZAU/AFP

De langstrakte gasforhandlinger mellem Ukraine og Rusland er natten til mandag afsluttet uden en aftale.

Russiske Gazprom truer nu med at lukke for gashanerne, medmindre Ukraine betaler sin gæld inden klokken 8.00 dansk tid.

"Vi nåede ikke frem til en aftale, og chancen for at vi mødes igen er små - vi er allerede på et fly på vej tilbage til Moskva," siger Gazprom-talsmand Sergej Kuprijanov.

"Hvis vi ikke modtager en betaling inden klokken 10.00 (klokken 8.00 dansk tid, red.), så vil vi ikke levere gas," fortæller han.

Trykket stiger i striden om gas til Ukraine

Kræver 10 mia. kr.

Gazprom kræver en betaling på 1,95 milliarder dollar, hvad der svarer til mere end 10 milliarder kroner, hvis ikke der skal lukkes af for gassen.

EU-Kommissionen er dog "overbevist" om, at der kan findes en løsning på gasstriden "i alle de involveredes interesse", oplyser kommissionen i en meddelelse. EU har fungeret som mægler i striden og vil nu overveje, hvornår parterne kan mødes igen.

Hvis strømmen af gas til Ukraine bliver afbrudt, vil det være endnu en optrapning af konflikten mellem Rusland og Ukraine. Samtidig vil det også berøre andre lande i Europa, som modtager gas via Ukraine.

Tæt på kompromis

Ukraine havde forud for de seneste forhandlinger ellers signaleret, at landet var tæt på at acceptere en kompromisaftale med russerne om prisen på levering af gas. Også Gazprom viste villighed til at søge et kompromis.

Det seneste forslag fra EU lød på, at Ukraine skulle betale en milliard dollar til Rusland med det samme, mens den resterende del af regningen skulle betales senere ad seks omgange.

Prisen ville ligge på mellem 385 dollar for 1000 kubikmeter naturgas om vinteren og 300 dollar eller "få dollar mere" om sommeren. Rusland er dog ifølge EU-Kommissionen ikke villig til at lade prisen falde til under 385 dollar.

Rusland næsten fordoblede prisen for gas til 485 dollar for 1000 kubikmeter naturgas, efter at Ukraines russiskvenlige præsident, Viktor Janukovitj, blev væltet i februar.

Fakta - uenighed om gaspriser

- Gas fra Rusland udgør op mod 60 pct. af Ukraines forbrug. Siden 2005 har der været uenighed om naturgas mellem Ukraine og Rusland, der længe har leveret gas til lave priser.

- Rusland lukkede kortvarigt for gassen i 2006 og 2009. De nuværende problemer stammer fra en aftale indgået i 2009, som løber i 10 år.

- Ukraines nye regering ønsker en genforhandling, ikke mindst pga. annekteringen af Krim. Rusland vil ikke genforhandle, men er villig til at give Ukraine rabat i et år, hvis restgælden betales.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også

Foto: Ørsted

Havnearbejdere protesterer over Ørsted

For abonnenter