Gazprom: Strid i Ukraine kan bremse gassen til Europa

Det russiske gasselskab Gazprom siger i en ny rapport, at enhver tvist med Ukraine potentielt kan ramme russiske gasleverancer til Europa, der går gennem Ukraine via rørledninger.
Foto: Gazprom
Foto: Gazprom
AF RITZAU

I en ny rapport siger det russiske gasselskab Gazprom, at enhver tvist med Ukraine potentielt kan ramme russiske gasleverancer til Europa, der går gennem Ukraine via rørledninger.

Samme melding lød tidligere på måneden fra den russiske præsident Vladimir Putin.

Putin har truet med at stoppe gasleverancerne til Ukraine, medmindre regeringen i Kijev betaler de over to milliarder dollar, som han mener, Ukraine skylder Gazprom.

Ukraine: Rusland bruger gas som politisk våben mod Kijev

Putin har advaret om, at hvis Ukraine ikke betaler, så kan det komme til at ramme de russiske gasleverancer til Europa. Den ukrainske regering har foreløbig nægtet at betale og er rasende over, at Gazprom under krisen i Ukraine har fordoblet prisen på russisk gas. Det er sket, efter at Rusland har trukket en rabat tilbage, som landet aftalte med Ukraines væltede præsident Viktor Janukovitj.

Rusland siger, at Ukraine har en sidste frist til at betale den 7. maj.

Sent mandag meddelte den russiske energiminister, at han indgået en tentativ - altså foreløbig - aftale med EU's energikommissær, Günther Oettinger, om trevejs-forhandlinger mellem Rusland, Ukraine og EU om den ukrainske gæld til Rusland for gasleverancer.

Ukraine: Slovakiet skal levere gas til Ukraine

Mødet er planlagt til at skulle finde sted på fredag, skriver det russiske energiministerium.

I sin rapport tirsdag advarer det statskontrollerede Gazprom ligeledes om, at yderligere sanktioner fra Vesten mod Rusland kan få negative konsekvenser for sin forretning og aktier.

Både EU og USA valgte mandag at stramme sanktionsskruen over for Rusland, som beskyldes for ikke at gøre noget for at mindske spændingerne i Ukraine.

Ukraine-krisen gavner Dong

Ukraine hæver gasprisen med 50 procent

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ge Renewable Energy

Ørsted eneste byder i havvindudbud