EnergiWatch

Ukraine: Slovakiet skal levere gas til Ukraine

Ukraine kæmper for at få alternative gasleverancer til landet, så afhængigheden af Rusland bliver mindre, og tilsyneladende er en aftale ved at være på plads.

Foto: Gazprom

Slovakiet og Ukraine forventes mandag at underskrive en aftale, som betyder, der bliver åbnet op for en begrænset leverance fra Centraleuropa til Ukraine.

Det oplyser Slovakiets økonomiministerium.

Slovakiet vil bruge nogle gamle rørledninger til at levere tre milliarder kubikmeter gas om året til de ukrainske borgere fra oktober. Den leverance skal sættes op til ti milliarder kubikmeter næste år.

Ukraine-krisen gavner Dong

Ukraine har arbejdet hårdt for en større leverance, men Slovakiet er bange for, at det vil være i strid med den kontrakt, landet har med russiske Gazprom, oplyser Slovakiets økonomiminister, Thomas Malatinskij.

"Jeg er overbevist om, at denne løsning er den første mulige og en realistisk aftale. En der ikke truer energisikkerheden i Slovakiet eller andre EU-lande," siger han i en skriftlig udtalelse.

Europa importerer cirka en tredjedel af sin gas fra Rusland, og omkring 40 procent af det bliver leveret gennem Ukraine.

Ruslands annektering af Krim-halvøen har dog for alvor skabt splid i regionen. Samtidig næsten fordoblede Gazprom gasprisen til et niveau, som Ukraine nægter at betale. Derfor søger Ukraine alternative gasleverancer.

EU skal også diskutere gas-situationen med Rusland.

Ukraine hæver gasprisen med 50 procent

Mere fra EnergiWatch

EKF-lån står bag stor australsk ordre til Vestas

Den danske mølleproducent skal levere 122 møller til et projekt i Australien, som EKF Danmarks Eksportkredit har ydet et milliardstort lån til. Der er tale om et projekt, hvor man har tænkt kreativt undervejs, fortæller direktør i EKF Danmarks Eksportkredit.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs