EnergiWatch

Hedegaard lover ambitiøs klimaplan fra EU

EU vil gå forrest i kampen mod global opvarmning, men de store CO2-udledere må følge med, siger klimakommissær

Foto: EU

EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, er opløftet efter at have læst den seneste rapport fra FN's Klimapanel (IPCC), der vurderer, at målsætningen om at begrænse den globale temperaturstigning til to grader i forhold til før industrialiseringen stadig kan nås.

Det kræver dog øjeblikkelig handling, pointerer den danske kommissær.

"Rapportens budskab er krystalklart: Der findes ingen plan B i forhold til klimaet. Der er kun en plan A, og den handler om, at vi samlet bliver enige om at nedbringe CO2-udledningen," siger Hedegaard i en kommentar til rapporten.

"Vi har brug for, at nogen går forrest for at realisere plan A, og derfor vil vi i EU vedtage et ambitiøst klimamål senere i år," siger klimakommissæren.

Klimaslagsmål er druknet

Hun understreger imidlertid, at det er mindst lige så vigtigt, at verdens øvrige store CO2-udledere følger trop.

"Nu er spørgsmålet, hvornår de store udledere vil gøre det samme. Jo længere, I venter, jo mere vil det koste. Og jo længere, I venter, jo vanskeligere bliver det," siger Connie Hedegaard henvendt til lande som USA og Kina.

Det store klimaslagsmål i EU druknede i marts i debatten om Rusland og Ukraine, da de europæiske stats- og regeringschefer afsluttede et EU-topmøde i Bruxelles.

Derfor måtte statsminister Helle Thorning-Schmidt også erkende, at det danske ønske om at få nye håndfaste klimamålsætninger på plads for EU frem mod 2030 før et stort anlagt FN-topmøde i september måtte opgives.

I stedet planlægger EU-lederne nu at vedtage en samlet klima- og energipakke på et nyt topmøde i oktober.

EU-Kommissionen har lagt op til, at EU bør have som målsætning at reducere CO2-udslippet med 40 procent i 2030 i forhold til niveauet fra 1990, og at 27 procent af EU's energiforsyning skal komme fra vedvarende energi i 2030.

Den plan møder dog stor modstand fra en række østeuropæiske medlemslande med Polen i spidsen.

Rompuy: EU skal op i nyt energigear

"Polakkerne tager de andre i skole"

Klimatrumfen virkede: Nu taler EU's ledere energi

 

Mere fra EnergiWatch

Niras opruster grønt marked med ny direktør

Til at lede den grønne energiomstilling ansætter Niras kemiingeniør med speciale i Power-to-X og grønne brændstoffer Thomas Vadum la Cour. Han kommer fra stilling i Haldor Topsøe.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs