2 graders-mål i fare efter investeringsdyk

Der blev investeret væsentlig mindre i grøn energi i 2013 end året forinden, viser rapport.
Christiana Figueres, FN's klimachef | Foto: Alexander F. Yuan, AP/Polfoto
Christiana Figueres, FN's klimachef | Foto: Alexander F. Yuan, AP/Polfoto
EPN.DK

Investeringerne i grøn energi falder med 14 procent i forhold til året før, viser dette års udgave af rapporten om globale tendenser i investeringerne i vedvarende energi, Global Trends in Renewable Energy Investment 2014, som blev offentliggjort i går.

Det er andet år i træk, at investeringerne falder, men vedvarende energi øgede alligevel sin andel af den globale elproduktion fra 7,8 procent til 8,5 procent. Tallene omfatter sol, vind og biomasse, men ikke vandkraft, skriver Politiken tirsdag.

Godt og skidt

John Nordbo, klima- og miljøchef i WWF, Verdensnaturfonden, ser både godt og skidt i rapporten, der er udarbejdet af FN's miljøprogram, Unep, Bloomberg New Energy Finance og Frankfurt School of Finance & Management.

"Jeg hæfter mig ved, at på trods af den umiddelbare forventning om, at verden kører derudad i et sort spor, udgør den vedvarende energi med 43 procent en meget betydelig del af energiinvesteringerne. Men det er bekymrende, for der skal meget mere til, hvis vi skal holde målsætningen om at begrænse den globale opvarmning til 2 grader," siger han til Politiken tirsdag.

FN-chef i usædvanlig opsang til oliebranchen

Politisk uro

Rapporten forklarer faldet i investeringerne i grøn energi med politisk uro om støtten til vedvarende energi samt prisfaldet på solceller.

Uden den vedvarende energi ville det globale CO2-udslip i 2013 have været omkring 1,2 gigatons højere, hedder det i rapporten.

Udslippet satte i 2012 ny rekord med 34,5 gigatons og steg antagelig yderligere i 2013.

FN's klimachef, Christiana Figueres, sagde i sidste uge, at "tre fjerdedele af de fossile energireserver skal forblive i jorden, og de fossile brændstoffer, som vi bruger, skal anvendes sparsomt og ansvarligt", hvis den globale opvarmning skal begrænses til 2 grader.

Kilde: Politiken

Dystre udsigter i ny klimarapport

Danske energiselskaber vil omfavne polakkerne

"Polakkerne tager de andre i skole"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også