Ukraine: Rusland bruger gas som politisk våben mod Kijev

Vi går ikke med til en pris på 500 dollar for en kubikmeter gas, siger Ukraines premierminister.
Foto: Gazprom
Foto: Gazprom
AF RITZAU

Ukraines energiminister, Juri Prodan, siger, at Kijev ikke vil tage naturgas fra rørledninger til europæiske forbrugere, hvis Rusland lukker for gassen til hans land i forbindelse med et nyt opgør om energipriser.

Rusland har mange gange beskyldt Ukraine for at stjæle fra rørledninger, som løber gennem landet, når der har været stridigheder om priser på gas. Beskydningerne bliver afvist i Kijev.

"Politisk pres er uacceptabelt, Og vi går ikke med til en pris på 500 dollar (2700 kroner) for en kubikmeter gas, siger den nye ukrainske premierminister," premierminister Arsenil Jatsenjuk, som beskylder Moskva for "økonomisk aggression."

"Rusland var ude af stand til at få Ukraine gennem militær aggression. Nu er de ved at gennemføre planer om at tage Ukraine gennem økonomisk aggression," siger han.

Jatsenjuk siger, at Ukraine er parat til at købe gas i Rusland til omkring halvdelen af den pris, som russerne forlanger, fordi dette er en "acceptabel pris."

Han siger, at Ukraine må indstille sig på, at Rusland måske snart vil enten stoppe eller begrænse sine leverancer af gas til Ukraine.

Det russiske Gazprom begrænsede i 2006 og i 2010 leverancerne til Ukraine.

Ukrainerne truer med at bringen sagen for en international retsinstans, der skal afgøre uenigheden.

Den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, lovede fredag, at USA og andre lande vil hjælpe Ukraine med at forhindre lande som Ruslan i at bruge energi som"politisk våben."

Både USA og EU har varslet dybe økonomiske sanktioner, hvis Rusland optrapper situationen. Sanktioner, som også kan få økonomiske konsekvenser for andre end Rusland især på grund af flere EU-landes afhængighed af russisk gas.

/ritzau/AFP

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs