2030-udskydelse ærgrer Thorning

EU udskyder som ventet beslutningen om 2030-målene til efter vigtigt FN-møde i efteråret. "Det havde været meget bedre at have en ambitiøs klima- og energipolitik klar," mener statsministeren.
Foto: 3GF
Foto: 3GF
AF RITZAU FINANS

Det store klimaslagsmål udeblev, da EU's stats- og regeringschefer fredag afsluttede et EU-topmøde i Bruxelles.

I stedet er EU-lederne blevet enige om at udskyde den endelige beslutning om unionens klima- og energimålsætning frem mod 2030 til et nyt topmøde i oktober.

"Vi har truffet beslutning om de næste skridt i EU's klima og energipolitik for 2030. Det er set med danske øjne et særdeles vigtigt spørgsmål," siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på sit afsluttende pressemøde i Bruxelles.

Hun erkender dog, at det havde været klart at foretrække, hvis EU-landene havde fastsat mere langsigtede klimamål, inden FN's generalsekretær, Ban Ki-moon er vært ved et stort anlagt klimatopmøde i New York i september.

"Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg havde håbet og arbejdet for, at vi kunne træffe en beslutning allerede nu eller i juni - eller i hvert fald før september. Det havde været meget bedre at have en ambitiøs klima- og energipolitik klar."

"Men jeg vil godt understrege, at der er lande, som ikke synes, at vi skal være så ambitiøse. Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg ikke, vi havde kunnet håbe på så meget mere, da vi gik ind til mødet," siger Thorning.

Det er Polen, som fører an i den gruppe af især østeuropæiske medlemslande, der gerne ser EU neddrosle klimaambitionerne og vente så længe som muligt med at lægge sig fast på bindende målsætninger.

Både statsministeren og EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, hæfter sig dog ved, at EU-lederne har bekræftet, at der fortsat skal forhandles med udgangspunkt i kommissionens forslag.

Et forslag, som lægger op til en 40 procents reduktion i CO2-udslippet i 2030 i forhold til niveauet i 1990, og at 27 procent af EU's energiforsyning skal komme fra vedvarende energi i 2030.

Samtidig genbekræfter EU-lederne, at klimamålene for 2030 skal lede hen mod det helt afgørende pejlemål: At udslippet af drivhusgasser reduceres med mindst 80 procent i 2050.

Rompuy: EU skal op i nyt energigear

Nu kræver russerne 87 milliarder af Ukraine

"Polakkerne tager de andre i skole"

Thorning om EU-klimadrøftelser: Det bliver op ad bakke

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs