EnergiWatch

Thorning om EU-klimadrøftelser: Det bliver op ad bakke

Den danske statsminister nedtoner forventningerne til klimaresultaterne af ugens topmøde.

Foto: 3GF

Der kommer svære diskussioner om EU's klimamål frem mod 2030 på topmødet fredag, siger statsministeren.

Det bliver ikke nemt for EU's stats- og regeringschefer at nå frem til fælles ambitioner og mål på klima- og energiområdet fredag.

Det giver statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kraftigt udtryk for inden EU-topmødets andendag, hvor klima og energi står til at dominere dagsordenen.

"Jeg er nødt til at sige, at det bliver særdeles vanskelige drøftelser," siger hun.

Hedegaard om topmøde: Thorning skal overbevise

Hun understreger, at Danmark er optaget af, at EU-lederne går videre med de mål, som EU-Kommissionen spillede ud med i slutningen af januar, og tager dem med i mødets konklusioner som de rigtige skridt for EU's klima- og energipolitik.

"Der er meget at kæmpe for i dag. Vi vil gerne have skrevet klima- og energimålene ind i aftalen, siger hun.

EU-Kommissionens klimaudspil foreslår 40 procent reduktion af CO2-udslippet på EU-plan sammenlignet med niveauet i 1990, og at 27 procent af EU's energiforbrug skal komme fra vedvarende energikilder som sol og vind.

"Men jeg må konstatere, at der er meget stor modstand mod det fra flere medlemslande. Det er op ad bakke".

"Danmark står forrest i kampen for, at EU skal være ambitiøs, når det kommer til vores energi- og klimapolitik," siger hun inden mødet.

Klimatrumfen virkede: Nu taler EU's ledere energi

Statsministeren håber, at EU før FN-generalsekretær Ban Ki-moons internationale klimatopmøde til september kan nå at træffe beslutninger om EU's klima- og energimålsætninger frem mod 2030.

Helle Thorning-Schmidt håber endvidere på at få opbakning til et dansk forslag om, at EU skal lave en plan for, hvordan medlemslandene kan blive mindre afhængige af gas og olie fra blandt andet Rusland.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fremlagde forslaget på et europaministermøde i Bruxelles tirsdag.

Ifølge Lidegaard fik det stor opbakning i lyset af krisen i Ukraine, som viser, at det gør unionen sårbar at være afhængig af energi fra Rusland.

EU-chef forlader Dansk Energi

Danmark bruger Krim-krise som klimatrumf

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs