DE: Energiafgifter har minimal betydning

Ifølge analyse fra Dansk Energi er det kun 6,7 pct. af de virksomheder, der bidrager til værditilvæksten, som er energitunge.

En ny analyse fra Dansk Energi viser, at langt størstedelen af de virksomheder, der bidrager til vækst og beskæftigelse, ikke vil få nogen nævneværdig gavn af, at man lemper på energiafgifterne. Ifølge analysen er det kun 6,7 pct. af de virksomheder, der bidrager til værditilvæksten, som er energitunge.

"Vi anerkender fuldt ud, at et udsnit af de danske virksomheder er udfordrede af politisk bestemte ændringer i deres udgift til strøm. Derfor siger vi: Lad os tage hånd om dem, der har udfordringer og give dem en fokuseret lempelse. De energiintensive virksomheder skaber nemlig vigtig værdi og beskæftigelse i samfundet," siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi, i en meddelelse. Han mener, at det vil give bedre mening at beskære NOx-afgiften.

Ifølge analysen, udgør de danske industrivirksomheders omkostninger til energi generelt 1,5 pct. af deres produktionsværdi. Det er ifølge Dansk Energi lavere end i nabolandene og i USA. Til sammenligning udgør lønomkostningerne 18 procent, hvilket til gengæld er højest blandt de undersøgte lande.

"Erhvervslivet har altid strøm i stikkontakterne, produktionen er særdeles energieffektiv, og erhvervslivets elpriser inklusiv betalingen til den grønne omstilling er konkurrencedygtig med de øvrige EU-lande," siger Stouge.

Analysen fra Dansk Energi kommer samme dag, som brancheorganisationen har indkaldt til møde i Folketingets Fællessal under overskriften: Skader energipolitikken konkurrenceevnen?

Dansk Metal: Sænk grønne afgifter

Grøn omstilling må ikke overbelaste erhvervsliv og borgere 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ge Renewable Energy

Ørsted eneste byder i havvindudbud