Analytiker: Sparemålene på offshore er for optimistiske

Prisen skal ned på offshoremøller, det er ingen i branchen i tvivl om. Den endnu unge industri har lang vej igen, før den er et prisvenligt alternativ til traditionelle energiformer – og vindmøller på landjorden.
Ingen betvivler heller, at det går i den rigtige retning, men hvor hurtigt kan sparekniven arbejde? Ikke så hurtigt, som branchen selv tror, mener analysehuset Bloomberg New Energy Finance (BNEF).
Målet er ifølge offshoreindustriens største spillere, Siemens og Dong, at skære 35-40 pct. af de samlede omkostninger – set over vindmølleparkernes levetid – fra i løbet af de næste seks år.
Vindmølleindustrien skyder SE-forslag ned
Uhyre kritisk for fremtiden
"Inden 2020 skal vi have prisen ned til 100 euro per megawatttime (MWh) eller lavere. Rejsen derhen til den bliver uhyre kritisk for, at industrien lykkes, siger Michael Hannibal, offshorechef hos Siemens," til Ritzau Finans.
Verdens største elselskab inden for vindenergi, Iberdrola, giver samme melding.
"For at denne industri skal have en chance for at udvikle sig på den anden side af 2020, har vi brug for at skære 40 pct. eller mere fra de nuværende tal," udtaler Xabier Viteri, der har ansvar for vedvarende energi hos Iberdrola, ved EWEA-konferencen i Barcelona.
Duedahls lobbyister: Sæt Kriegers Flak på land
Ikke nok kritisk masse
Men prisniveauet ligger lige nu omkring 140 til 160 euro per MWh, og at tro, at den form for besparelse kan komme i hus på så kort tid er alt for optimistisk, mener analytiker Sophia von Waldow fra BNEF.
"Når vi ser på de planlagte projekter, tror vi der vil blive bygget 29-30 gigawatt mellem nu og 2020. Det er ikke nok til at give branchen den erfaring, den har brug for til at få prisen så langt ned," siger Sophia von Waldow til Ritzau Finans og peger blandt andet på, at lande som Belgien og Frankrig holder igen med sine planer for at høste de erfaringer, der bliver gjort i pionerlande som Tyskland og Storbritannien.
Et mere realistisk niveau er omkring 128 euro per MWh i 2020, spår BNEF.
Runevad: Vi skal give bedre servicetilbud
Mange potentielle spareområder
Men uenighed om målet ændrer ikke på, at alle i branchen er fokuseret på at gøre noget ved sagen. Og der er mange områder at rette opmærksomheden imod.
"Det gælder dels møllens pris, dels fundamenterne, installationen, elinfrastrukturen og prisen på drift og service," forklarer Michael Hannibal fra Siemens.
"Jeg tror, der er stort potentiale i fundamenterne, som i offshore kan udgøre over en tredjedel af omkostningerne. Historisk har der stort set ikke været nogen innovation på det område og ingen masseproduktion. Det gode ved det er, at der er stort potentiale at tage fat på," siger Michael Hannibal, og BNEF udpeger også samme sted som et oplagt indsatsområde.
Og selv om Siemens ikke selv producerer fundamenterne, er han alligevel overbevist om, at hans selskab skal være med til at præge processen.
"Som ledende i offshoreindustrien skal vi gå ind og tage et ansvar i fællesskab med industriens andre hovedspillere for at få det her til at ske," siger Michael Hannibal, men kvalificerer også indsatsen med et krav til politikerne på de vigtige markeder:
"Andre bliver nødt til at bidrage – for eksempel ved, at der er en kritisk masse af projekter. Vi er nødt til at få lidt medvind fra
politisk side – at vi ved, at der kommer de projekter, der kommer," siger Siemens-chefen.
Relaterede artikler:
Hylleberg skyder SE-forslag ned
For abonnenter
Duedahls lobbyister: Sæt Kriegers Flak på land
For abonnenter