EnergiWatch

EL åben for at droppe brændeafgift

Regeringens støtteparti er parat til drøfte ændringer eller helt droppe den omstridte afgift. Det er skatteministeren, der har problemet, siger Per Clausen.

Den udskudte forsyningssikkerhedsafgift, der bl.a. er blevet kritiseret for at være for administrativ kompliceret samt dyr for brændeovnsejere, bliver enten ændret eller måske endda helt droppet.

"Det går ikke at gennemføre det lovforslag, der blev sendt i høring, for der kan vi jo se, at det ville give så mange problemer, at der er nødt til at ske justeringer," siger den nye skatteminister Morten Østergaard (R) i dagens Børsen.

Skatteminister langer ud efter forhadt energiafgift 

Avisen erfarer, at afgiften - hvis formål er at skaffe penge i statskassen i takt med, at energiforbruget bliver mere grønt - måske helt droppes, men om det sker, vil ministeren ikke svare konkret på.

Spørger man regeringens støtteparti Enhedslisten, er man villig til at foretage ændringer eller helt droppe afgiften:

"Det er Skatteministeriet og regeringen, der har problemet, for det er dem, der siger, at det handler om afgifter, de skal have dækket ind. Så hvis det er sådan, at Morten Østergaard mener, at han enten kan undvære pengene eller skaffe dem på anden vis, så må vi jo snakke om det. Det er jo ikke os, der har opfundet afgiften. Det er et ønske, som regeringen havde og fik med i energiaftalen," siger partiets energiordfører Per Clausen til EnergiWatch.

Mijømæssig fornuftig

I tilfælde af at afgiften forsat skal være i spil, er det afgørende for partiet, at brændeovnsejere, der står til en massiv afgiftsstigning, ikke går fri.

"Vi vil gerne diskutere et alternativ til det udspil, regeringen er kommet med. Men vi har det synspunkt, at hvis man skal have sådan en afgift, skal det ramme både det kollektive og det individuelle forbrug, så man ikke stiller fjernvarmesektoren i en dårlig position i forhold til individuel opvarmning, da fjernvarme i almindelighed er mere fornuft miljømæssigt. Men ellers afventer vi bare, at skatteministeren kommer med et udspil til, hvordan han vil finde pengene," siger Per Clausen, der dog tidligere har advokeret for, at afgiften i stedet sættes på selve brændeovnene, da det vil styre uden om problemet med en forventelig øget grænsehandel med brænde som følge af afgiftsstigningen.

Brændeafgiften vakler efter proteststorm

Forsyningssikkerhedsafgiften skal bidrage med 2,8 mia. kr. om året, når den er fuldt indfaset i 2020. Penge, der bl.a. skulle finansiere energieffektiviseringer i erhvervslivet.

Både SF og De Konservative erklærer sig overfor Børsen positivt indstillet på at ændre afgiften.

Om forsyningssikkerhedsafgiften

  • Ifølge energiforliget indgået mellem regeringen, V, K og EL skal der indføres en såkaldt forsyningssikkerhedsafgift.
  • Afgiften pålægges al rumvarme fra såvel fossile brændsler som biomasse.
  • Afgiften vil bl.a. blive pålagt brænde, der sælges fra skovene. Afgiften svarer til omkring 275 kr. pr. kubikmeter for løvtræ – svarende til en prisstigning på ca. 90 pct.
  • Afgiften pålægges også halm og vil udgøre omkring 430 kr. pr. tons, hvilket fordobler prisen på halm.

Brændeafgiften vakler efter proteststorm

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs