Dansk-svensk søkabel står til udskiftning

Energinet.dk vil udskifte 60 år gammelt søkabel mellem Danmark og Sverige. Udskiftningen er dog kun et alternativ - svenskerne står i vejen for den bedste løsning set med danske øjne.
Foto: Energinet.dk
Foto: Energinet.dk

Energinet.dk og EON i Sverige samarbejder om at udskifte slidte søkabler mellem Danmark og Sverige. Konkret vil selskaberne  erstatte den nuværende 132 kV-forbindelse med nye kabler med cirka samme overføringsevne, skriver det danske transmissionsselskab i en pressemeddelelse, hvor det samtidig gør det klart, at der ikke er tale om den mest optimale løsning.

For egentlig så Energinet.dk hellere, at 132 kV-forbindelsen mellem Helsingør og Helsingborg blev erstattet med en helt ny 400 kV-forbindelse mellem Amager og Malmø.

Men det har svenskerne afvist.

"En 400 kV-forbindelse nær København ville passe godt ind i det danske elsystem, men den løsning er desværre ikke mulig, da den ikke passer ind i de svenske netudbygningsplaner. Derfor planlægger vi nu at udskifte de kabler, som vi allerede har liggende i Øresund. Situationen for forsyningssikkerhed, muligheder for at handle el og indpasse vedvarende energi på tværs af grænserne bliver dermed den samme, som den altid har været," udtaler udviklingsdirektør Dorthe Vinther i meddelelsen.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Hun understreger dog,  der endnu ikke er truffet beslutning om at udskifte kablerne.

Søkablerne, der står til udskiftning, har tjent elforbrugerne på begge sider af Øresund i årtier. Forbindelsen består af to 132 kV-systemer, der går fra Helsingør til nord for Helsingborg, og det ene system har mere end 60 år på bagen, skriver Energinet.dk.

Da EON og Energinet.dk stadig undersøger projektet, er det endnu uvist, hvornår kablerne kan skiftes.

Danmark har tre elforbindelser mellem det østdanske elnet og Sverige. 132 kV-forbindelsen, som er etableret 1951-1964, og to 400 kV-forbindelser, fra henholdsvis 1973 og 1985.

Også 400 kV-forbindelserne nord for Helsingør er ved at være udtjente og skal udskiftes. Det projekt er i støbeskeen og ventes tidligst at være færdig i 2017.

Bayerns smukke bjerge kan drille dansk elmotorvej

Tysk elmotorvej med "ekstremt lav" rådighed

Tysk kabelløsning har lange udsigter

Topøkonomer opgiver energisektoren

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også