Pengetanke sortlister investeringer i kul og olie

I Wallace Global Fund, en af USA's største velgørende fonde, er er ingen tvivl.
Foto: Niels Hougaard
Foto: Niels Hougaard
AF POLITIKEN

Hendes investeringsafdeling skal holde sig væk fra kul og olie:

"Hvis man investerer i fossile brændstoffer, investerer man også i klimaforandringer," siger Ellen Dorsey til Politiken onsdag over telefonen fra Washington, D.C.

Hun er bannerfører for en gruppe på 17 store amerikanske velgørende fonde med pengekasser på i alt 10 milliarder kroner, der for få dage siden meddelte, at de fremover vil trække deres penge ud af alle investeringer i selskaber, der arbejder med fossil energi - kul, olie og gas.

I Danmark holder man fast

Erklæringen er et af de seneste eksempler på en global kampagne, der i disse måneder ryster energisektoren. Flere steder i verden lyder opfordringen til at boykotte eller undgå investeringer i sort energi, der er med til at holde CO2-udledningerne oppe. Det gælder også i Danmark, hvor de store pensionsselskaber dog holder fast i, at man er nødt til at investere i olie og kul, fordi det giver kunderne de bedst mulige afkast.

Tyskland lukker 16 kraftværker

Kan betale sig på trods

Den logik er helt forkert, mener Christine Meisingset, der er leder af bæredygtighedsafdelingen i den norske finanskæmpe Storebrand. I forrige uge meddelte selskabet, at det har sortlistet yderligere ti globale energi- og kraftselskaber, der arbejder med kul, og dermed er oppe på 43. Det er et led i en strategi om at udfase investeringer i alle kulselskaber, og det sker ikke for at være politisk korrekt, men fordi det giver økonomisk mening.

»For os handler det kun om at reducere risikoen. Hvis de globale klimamål skal nås, skal store dele af de fossile reserver blive liggende under jorden, og det vil påvirke værdifastsættelse og værdiskabelse for de selskaber, der arbejder med fossil energi«, siger hun.

Mange af de store danske pensionsselskaber investerer massivt i grøn energi, for eksempel vindmølleparker. Men på den anden side har ingen af dem officielt fravalgt kul eller andre fossile brændstoffer. Således investerer Danica, Nordea og SamPension i de store amerikanske kulselskaber Peabody Energy og Consol Energy, og PensionDanmark har en mindre aktiepost i indiske Coal India.

Kulsort energi forsøder pensionen

Kilde: Politiken

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs