EnergiWatch

Kløft i energipriser til USA kan skade europæisk økonomi

Prisgabet i energipriser mellem USA og Europa vil vare lang tid endnu og skade den europæiske konkurrenceevne, advarer IEA.

Høje priser på gas og elektricitet vil fortsat plage Europa i mindst 20 år endnu, og det vil skade konkurrenceevnen i industrier med en samlet arbejdstyrke i Europa på 30 mio. mennesker, advarer det internationale energiagentur, IEA.

Det skriver Financial Times.

Ifølge IEA skyldes prisgabet på energi mellem USA og Europa flere forskellige ting, blandt andet europæisk miljøpolitik, et fravalg af atomkraft og modstand mod såkaldt fracking til boringer af skifergas.

"Det er en ny ting, og det er strukturelt. Det er ikke kun en kortsigtet hændelse. Europa har ikke opdaget alvoren i dette konkurrenceaspekt," udtaler Fatih Birol, cheføkonom i IEA, til Financial Times.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Birol tilføjer, at de høje energipriser i Europa vil skade konkurrenceevnen betydeligt i tunge industrier som jern, stål og petroleumsafledte produkter, der samlet beskæftiger 30 mio. mennesker på tværs af kontinentet.

Mens energipriserne i USA bliver holdt nede af et boom i boringer efter skifergas, forudser IEA, at Europas priser fortsat vil ligge højt i årtier fremover. I øjeblikket er prisen på importeret gas i Europa tre gange højere end i USA, mens elektricitet til industrien koster omkring det dobbelte i Europa.

"I gør jer ingen forestillinger om, hvad det egentlig betyder"

EU-planer bekymrer Storbritannien

Overblik: Se alle reaktionerne på EU's 2030-mål

Corydon: Goldman-aftale mere kompliceret end bilhandel

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs