Her er Corydons brev til S-medlemmerne

Her er brevet, finansministeren har sendt til sine partifæller.
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

"Kære partifælle

Der har de seneste uger været debat om den aftale om kapitalindskud i DONG, som et bredt flertal af partierne i Folketinget har tiltrådt, og som Finansudvalget nu behandler og forventes at bekræfte i næste uge.

Baggrunden for kapitaltilførslen er enkel. DONG har de seneste år været økonomisk udfordret og er nødt til at få tilført yderligere kapital, hvis det skal være muligt for selskabet at virkeliggøre sit investeringsprogram, der bl.a. satser massivt på at udnytte selskabets viden inden for havvind. Baggrunden for de økonomiske problemer er bl.a. betydelige tab på gasmarkedet, som følge af nye gasfund. DONG's aktuelle udfordringer viser med al tydelighed, at energiinvesteringer ikke er risikofrie.

Derfor skulle vi som politikere tager stilling til, om man skulle bremse selskabets investeringsplaner i havvind eller tilføre kapital, der kunne muliggøre investeringerne.

Jeg synes så afgjort, at der skulle tilføres kapital, da selskabet også klart mente, at havvind var et forretningsområde med et stort potentiale. Det tilsluttede den brede kreds af partier sig, der står bag forliget om DONG - dvs. regeringen, V, K og DF.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Regeringen har derefter gennemført en proces, hvor potentielle investorer kunne byde ind. På den baggrund er det besluttet at modtage kapitalindskud i DONG fra investeringsbanken Goldman Sachs, ATP og PFA. Den beslutning er alene truffet ud fra, hvad der var det bedste tilbud for DONG og staten. Investorerne bliver medejer, men staten beholder aktiemajoriteten og har dermed bestemmende indflydelse i DONG. For at sikre sig at strategien holdes, får investorerne nogle vetorettigheder - blandt andet i forhold til investeringer. Det har været drøftet i offentligheden og er kort kommenteret i dette notat.

Enkelte har talt for, at staten og dermed skatteyderne blot selv skulle have tilført de over 10 mia. kr., som DONG nu modtager fra private investorer. Det synes jeg ikke, så længe vi fortsat kan have aktiemajoriteten. Det er rigtigt, at staten kan låne billigt, men når pengene skydes ind i energiinvesteringer, løber vi også en risiko for at tabe penge. Derfor synes jeg, det er godt, at vi allierer os med private investorer, der kan påtage sig en del af den risiko, der er for at tabe pengene. Det tror jeg, at vi, der både er skatteydere og tilhængere af massive investeringer i havvind, er bedst tjent med.

Mvh.

Bjarne Corydon"

Ifølge Michael Møller og Niels Chr. Nielsen, professorer ved CBS, får Goldman Sachs, ATP og PFA så gode vilkår i aftalen, at staten ikke fjerner nogen risiko.

"De forskellige put-optioner gør, at statens risiko på DONG slet ikke falder med 11 milliarder kroner ved kapitaltilførslen, i forhold til hvis staten selv kom med pengene. Det er en beskeden risiko, der flyttes fra staten,” skriver de i Politiken.

Professorer: Kritikken af DONG-salg er skæv

Corydon forsvarer DONG-sag i brev til S-folk

Hans Engell: Nyrups DONG-kritik har betydning

Lav DONG-pris overrasker i den finansielle sektor

Nyrup: DONG-salg er en katastrofe

I disse skattely bor ny DONG-ejer

DF skærper tonen: Corydon bryder forliget

Corydon: Goldman-aftale mere kompliceret end bilhandel

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter

Job

Se flere jobs