Sydbank: Det tredje EU-mål er ikke glemt

Målet for energieffektiviseringer prioriteres højt, selvom det ikke er bindende som de to andre mål, siger analytiker.
I rørene ligger der teknisk isolering fra Rockwool. Foto: Rockwool
I rørene ligger der teknisk isolering fra Rockwool. Foto: Rockwool
AF RITZAU FINANS

Dansk Byggeri er ganske skuffet over EU-Kommissionens udspil for energi- og klimapolitik i EU frem mod 2030, fordi bindende mål for energieffektivitet i bygninger er blevet udeladt.

For bare tre måneder siden kaldte Det Internationale Energi Agentur ellers ifølge Dansk Byggeri energieffektivitet for "et af de absolut vigtigste instrumenter til at mindske det globale energiforbrug."

Overblik: Se alle reaktionerne på EU's 2030-mål

EU-Kommission sikrer bindende grønne mål

Alligevel er onsdagens udspil på ingen måde alarmerende i forhold til et selskab som stenuldsproducenten Rockwool, der i høj grad har profiteret af netop EU-krav til energirenovering af blandt andet offentlige bygninger på flere store markeder gennem de seneste år. EU vil nemlig fortsat være ambitiøs på det punkt, selv om faste og bindende mål er udeladt i onsdagens udspil.

Sådan lyder vurderingen fra Søren Løntoft Hansen, der er Rockwool-analytiker hos Sydbank.

"Energieffektivisering ikke med i udspillet, men dermed er det ikke sagt, at man ikke er ambitiøs. Jeg tror, at vi vil se en fortsat ambitiøs plan fra EU i forhold til energieffektivisering. Og effektiviseringer af bygninger vil fylde relativt meget i forhold til målet om at reducere energiforbruget med 20 pct. i 2020," siger analytikeren til Ritzau Finans.

Det er dog umiddelbart ikke nok for Dansk Byggeri, der gerne havde set skarpe linjer trukket op allerede nu.

"Det er brandærgerligt, at kommissionen ikke tør udfordre medlemslandene og foreslå bindende mål for energieffektivisering. Dansk Byggeri havde meget gerne set de mere modige forslag fra Europa-Parlamentets Miljø- og Energiudvalg om bindende energimål for 2030 på 40 pct. for energieffektivisering, 40 pct. CO2-reduktion og 30 pct. vedvarende energi. Vi er derfor skuffede over kommissionens ambitioner, siger Michael H. Nielsen, der er direktør hos Dansk Byggeri.

Det kan sætte sig i byggesektoren, men hos Sydbank frygter man ikke, at det specifikt vil gå ud over Rockwools forretning.

"De seneste år er et godt eksempel på, at man er relativt ambitiøs i forhold til at energieffektivisere bygninger – også på store Rockwool-markeder som eksempelvis Tyskland og Frankrig. Krisen har betydet offentlige besparelser, men det er hidtil ikke gået ud over renoveringsplanerne, snarere tværtimod," siger Søren Løntoft Hansen.

I midten af 2014 kommer EU desuden med nye tiltag i forhold til energieffektivisering, når der er lavet gennemgang af det eksisterende energieffektivitetsdirektiv.

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs