EU-Kommission sikrer bindende grønne mål

De 28 EU-kommissærer har truffet en endelig beslutning om 2030-målene, og den indeholder et bindende mål for vedvarende energi på EU-plan.
AF JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV, KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN OG THOMAS BO CHRISTENSEN

EU-Kommissionen har besluttet sig for at indføre bindende mål for vedvarende energi (VE), erfarer EnergiWatch.

Det sker efter flere måneders hårde forhandlinger, hvor netop VE-målet, som er af afgørende betydning for danske virksomheder, har været et stridspunkt.

Konkret er de 28 kommissærer blevet enige om at gå efter to bindende mål: en CO2-reduktion på 40 pct. og 27 pct. VE på EU-plan i 2030.

Her er reaktionerne på EU's 2030-mål

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

EU: Koster ikke det store

Det er planen, at VE-målet på 27 pct. gælder på et samlet EU-plan og først senere udmøntes i forhold til de forskellige lande.

Som ventet går EU ikke efter et bindende mål for energieffektiviseringer (EE), og selvom det ikke er overaskende, er det dårligt nyt for virksomheder som Grundfos og Danfoss.

EU forventer, at regningen for hele øvelsen vil koste 2 mia. euro om året frem til 2030. Det betyder, at den samlede pris for energisystemet ifølge kommissionen således kun er 0,15 pct. højere i 2030 end i 2011.

Forklaringen på den lave pris er, at langt størstedelen af pengene vil komme fra besparelser på fossile brændsler. Dermed flytter en række af omkostningerne sig fra operationelle omkostninger (brændsler) til kapitalomkostninger (investering i fx vindmøller og solceller).

Lovende grønne tegn i EU-Kommissionen

Vækker dansk begejstring

Selvom det er en udvanding af klimakommissær Connie Hedegaards oprindelige ønske om et fast VE-mål på 30 pct. i alle EU-lande frem mod 2030, er det dog en mindre sejr for Danmarks grønne virksomheder.

Særligt vindindustriens lobbyister har udtrykt bekymring og kaldet det en "katastrofe", hvis ikke bindende mål for VE blev indført.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Derfor vækker nyheden om EU's kurs med sikkerhed begejstring hos mølleproducenter som Vestas og Siemens. Netop Vestas har fremhævet, at virksomheden slet ikke ville være der, hvor den er i dag, hvis ikke EU havde indført et VE-mål på 20 pct. frem mod 2020.

“I et vist omfang må vi acceptere, at offshoresektoren er drevet af 2020-målene. Vi må anerkende, at nogle af os ikke havde været her, hvis ikke målene for vedvarende energi eksisterende. 2030 virker langt væk, men det er lige på dørtrinnet,” sagde Jens Tommerup, Vestas og Mitsubishis offshorechef, tilbage i november 2013.

Næste skridt frem mod en endelig vedtagelse af EU-Kommissionen klimamål er i marts, hvor stats- og regeringscheferne mødes til topmøde.

Kommissionen fremlægger sine mål kl. 12. - se med her.

OPDATERET 12.18: EU-Kommissionen har udsendt en meddelelse, hvor man bekræfter målene. Se meddelelsen her.

Kommissionen skriver, man forventer, at 45 pct. af uniones elektricitet vil komme fra VE i 2030 mod 21 pct. i dag. Desuden skriver kommissionen, at man senere på året vil behandle et mål for energieffektiviseringer, når der er gjort status over, hvor langt man er i forhold til at nå 2020-målene.

Ifølge EU-Kommissionen er det nødvendigt i perioden 2011 til 2030, for at nå målet, at investere 38 mia. euro årligt i energisektoren.

Skæbnedag for EU's klimakurs

Merkel giver vindindustri fornyet håb

Ministergruppe i opråb om 2030-mål

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også