EnergiWatch

Avis: Advarsler om voldsom soludbygning før Energiforliget

Lang tid før Energiforliget blev indgået, advarede Energinet.dk om voldsom udbygning af solceller. Men ministeriet reagerede ikke, skriver Berlingske.

Foto: Carsten Snejbjerg

Den betændte solcelleaffære strækker sig muligvis længere tilbage end hidtil antaget.

På baggrund af aktindsigt kan Berlingske nemlig fortælle, at Energinet.dk allerede i august 2011 begyndte at advare om danskernes store lyst til at investere i solcelleanlæg. En lyst, der var så stor, at transmissionsselskabet fandt det nødvendigt at hyre ekstra arbejdskraft for at følge med.

Lidegaard om ny solkritik: Det har intet på sig

K: Vi ville have neddroslet støtten

De økonomiske konsekvenser af den store udbygning blev imidlertid ikke undersøgt i Energi- og Klimaministeriet forud for aftalen om Energiforliget i 2012. Ministeriet valgte at at bort fra den stigende interessere for solceller og nøjedes med at analysere området, og det møder kritik fra blå blok.

"Der var en tikkende økonomisk bombe under opsejling, og hvis vi havde modtaget de oplysninger allerede i marts (Energinet.dk gjorde igen opmærksom på sagen 1. marts 2012, red.), er jeg overbevist om, at vi tidligere ville have skruet ned for støtten," siger energiordfører Mike Legarth (K) til Berlingske.

Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt ser frem til Rigsrevisionens afdækning af spørgsmålet om, hvorvidt ordførerne har fået den nødvendige information forud for beslutningen om solstøtten i Energiforliget.

Rigsrevisionen skal undersøge solcellesag

Lidegaard afviser

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) afviser over for Berlingske, at ministeriet havde fuldt kendskab til udbygningen.

"Men selv, hvis vi havde haft det, er jeg overbevist om, at det ikke havde givet anledning til ændringer i Energiforliget," skriver Lidegaard i en mail, hvor han henviser til, at udbygningen på daværende tidspunkt lå inden for de "forventede rammer".

Regningen for den store solcelleudbygningen anslås til omkring en halv milliard kroner frem mod 2020.

Solcellebranche: Ministeren lammer os

Ny solcellelov overhalet indenom

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Shell afviser at forholde sig til sviner mod dansk raffinaderi

Crossbridge Energy undersøgte raffinaderiet fuldt ud forud for overtagelsen, siger talsperson fra Shell. Talspersonen forholder sig imidlertid ikke til, at raffinaderiet kritiseres i hårde vendinger i en intern mail sendt af en kommunikationsansat hos Shell.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs