Kinesisk kulmilliardær er endt som sorteper

I fjor brugte den kinesiske kulbaron Xing Libin 60 millioner kroner på sin datters bryllupsfest. Nu skylder han sine kreditorer - blandt andet flere kinesiskebanker - 25 milliarder kroner.
AF RITZAU FINANS

Den 46-årige Libin har de seneste år været den rigeste mand i Liulin-provinsen i det nordlige Kina, og en de mest formuende blandt de adskillige kinesere, som har skrabet milliarder sammen i energibranchen. Men rigmanden er nu i alvorlige økonomiske problemer.

Da han i 2012 fejrede sin datters bryllup og sit firmas 10 års jubilæum blev gæsterne fløjet ind i tre lejede privatfly. Gæstelisten var så lang, at Libin havde booket samtlige værelser på Ritz-Carlton, Marriott og Hilton Hotel på Hainan-øen. Det skriver DN.no i følge Ritzau Finans. 

Datteren og brudefølget blev transporteret i seks biler af mærket Ferrari. Festen fik stor omtale i de kinesiske medier som et eksempel på, hvordan den nye økonomiske elite slår om sig med penge.Formuen, der sidste år blev sat til at være i nærheden af 10 milliarder kroner, er skabt gennem investeringer i den lokale kulindustri via selskabet Liangsheng Resources group.

Kul - den sorte fattigdomsdræber

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Svigter sin gæld

Firmaets ekspansion og investeringerne er i høj grad sket med lån fra kinesiske "skyggebanker", der ikke er underlagt de samme stramme regler og tilsyn som de anerkendte banker, samt ved at udstede obligationer. Men Xing Libin har ikke været i stand til at overholde aftalerne med sine långivere. Og nu har hans selskab søgt om konkursbeskyttelse. Anmodningen blev indleveret til en domstol i slutningen af november ifølge Financial Times.

Og det ser sort ud: Gælden skal være over 25 milliarder kroner. Selskabet har enorme udestående skattekrav, og det har ikke sat penge til side til

medarbejdernes pensioner. Sagen kan skabe ny debat om Kinas mange uregulerede banker. De store etablerede banker er ikke særlige villige til at låne penge, og det har skabt en underskov af alternative sidegade-banker, skriver dn.no.

Akraft-kinesere skal hjælpe Arevas kæmpemølle

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også