EnergiWatch

K: Økonomisk hul i togfond er katastrofal

Olieindtægterne til regeringens togfond når ikke de planlagte 28,5 mia. kr., forudser regeringen.

Mike Legarth. Foto: Carsten Bundgaard

Regering gør regning uden vært i Togfond, siger trafikordfører Mike Legarth (K) om hul i regnskabet

Det er uansvarligt, når regeringen regner med at skaffe 28 milliarder kroner fra skærpet beskatning af olieselskaber i Nordsøen til TogFonden A/S. Pengene forsvinder i den blå luft, fordi olieprisen stiger mindre end ventet.

Det siger De Konservatives trafikordfører Mike Legarth. Han henviser til Morgenavisen Jyllands-Postens historie om, at tre milliarder kroner forsvinder på grund af faldende oliepriser ifølge en økonomisk redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

"Det er en katastrofe for finansieringen af togplanen. Det kommer ikke bag på mig. Vi er ikke med i Togfonden, fordi finansieringen ikke hænger sammen. Man har malet et skønmaleri for at få tingene til at hænge sammen," siger Mike Legarth.

Tænketanken Kraka anslår, at det økonomiske hul i togfonden bliver seks milliarder kroner. Desuden skræmmer regeringen olieselskaber væk ved at skærpe beskatningen, mener han.

"Vi har allerede set BayernGas og Hess meddele, at de ikke længere er så interesserede, som de har været. Det betyder samlet set, at der kommer endnu færre penge i kassen".

"Det er et kæmpe problem for regeringen - et kæmpe stort hul i finansieringen," siger Mike Legarth.

Skatteminister Jonas Dahl (SF) fastholder de oprindelige beregninger.

"Usikkerheden om den fremtidige oliepris ændrer ikke ved regeringens skøn for det forventede provenu. Vi er jo ude i en langsigtet investering, og det er altid forbundet med en vis usikkerhed," siger han til Jyllands-Posten.

Hvis Nordsøen svigter, må skattekniven svinges andre steder, mener Mike Legarth.

"Det giver gåsehud. Hvis pengene ikke kommer ind med den finansieringsplan, er man nødt til at brandbeskatte danskerne andre steder for at finde pengene. Man er gået i gang med at bruge dem," siger han.

/ritzau/

Grunden under regeringens togfond ryster

Investering i Syd Arne giver ny olie

Togfondens mange milliarder

K: Danoil-skat bekræfter Nordsø-skændsel

Norske olieindtægter styrtdykker

Økonom: Oliegevinst bør give skattelettelser

Regeringsrapport viser hul i togfond 

Mere fra EnergiWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det "mirakler" at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden, og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs