Gigant-kabel kan udkonkurrere britiske havmøller
Det er en kabeltromle af de større, der skal tages i kraft, hvis et ambitiøst projekt om et søkabel mellem Island og Skotland bliver en realitet.
Ifølge avisen The Guardian vil kabletprojektet blive fremlagt for den britiske regering i denne uge af den islandske præsident Olafur Grimsson. Med kablet vil Island få mulighed for at eksportere landets billige og rene geotermiske energi til det hårdt pressede britiske marked. Det skal ske gennem et undersøisk kabel med en kapacitet på fem terawatt timer (TWh), 5 mia. kWh årligt.
Dansk-engelsk milliardkabel stort skridt nærmere
Selv om kablet, der bliver over 1.000 kilometer langt og skal lægges ud i dybder på over 1.000 meter, bliver verdens dyreste - små 40 mia. kroner - vil det kunne konkurrere i pris per kWh med enhver vindmøllepark. Ifølge det islandske energiselskab Landsvirkun vil strømmen fra kablet blive cirka 15 pct. billigere end den gennemsnitlige strøm fra de britiske offshore-parker.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
Mere stabilt end vind
Hvis kablet skal blive til en realitet, kræver det dog, at den britiske regering påtager sig en del af finansieringen. Imod det taler, at kablet tidligst vil kunne tages i brug i 2022. Det er sent, da behovet for en forbedret energiforsyning er påtrængende i Storbritannien, der lider under en nedslidt kraftværkssektor. For taler dog, at energien fra Island er vedvarende, stabil og blandt det billigste i verden. Netop stabiliteten - kombineret med den lave pris - gør kablet til et oplagt alternativ til de mere fluktuerende offshore vindmøller.
Nordmændenes Englandskabel foran danskernes ditto
1,5 procent af UK's strømforbrug
Den britiske regering og den islandske regering indgik tilbage i maj måned 2012 en aftale om at undersøge mulighederne for anlægge kablet - det er de undersøgelser, der nu er endt i anbefaling om at gå videre med projektet fra den islandske regerings side.
Massivt kabelkoks mellem Danmark og Tyskland
Island producerer i dag 12 gigawatttimer geotermisk- og hydrobaseret elektricitet, som ifølge the Guardian er fem gange mere end den samlede efterspørgsel fra landets 317.000 indbyggere. Bygger man kablet mellem de to lande, ville det kunne står for cirka 1,5 procent af Storbritanniens samlede årlige elektricitetsforbrug.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Relaterede artikler:
Nordmændenes Englandskabel foran danskernes ditto
For abonnenter
Massivt kabelkoks mellem Danmark og Tyskland
For abonnenter