EnergiWatch

Gigant-investorer advarer mod fossile investeringer

Investorer med en samlet kapital på over tre billiarder dollars har i et brev til verdens største olie, gas og kulselskaber advaret mod et dramatisk fald i efterspørgslen på fossile brændsler.

Foto: dong

72 af verdens absolut største kapitalforvaltere har ifølge den britiske avis Financial Times taget det usædvanlige skridt at skrive direkte til verdens største olie, gas og kulselskaber for at advare dem mod et muligt fald i efterspørgslen på fossile brændsler. Et fald der kan komme på grund af stramninger i den globale klimapolitik.

Blandt afsenderne af brevet er adskillige amerikanske og britiske pensionskasser, og modtagerne tæller blandt andet ExxonMobil, Royal Dutch Shell, BP og mineselskaber som Rio Tinto og BHP Billton.

Merkel puster liv i EU's kvotemarked

Ubrugeligt kul

Investorerne er især bekymret for, at olie, gas og kulselskaberne investerer i unødig produktionskapacitet - kapacitet der risikerer aldrig at bliver brugt, fordi store dele af verdens fossile brændsler kan være på vej til at ende som såkaldte "stranded assets" - brændsel der ikke kan blive udnyttet uden at skubbe til den globale opvarmning. 

Investorerne opfordrer selskaberne til at udføre en risiko-analyse af konsekvenserne ved en global politisk aftale, der sigter mod at begrænse CO2-udledningen med 80 procent i 2050. En sådanne reduktion anses af stadig flere for politisk sandsynlig, idet den vil begrænse den globale temperaturstigning til 2 grader - hvilket anses for acceptabelt. Investorerne ønsker analysen gennemført op til selskabernes generalforsamlinger i 2014.

USA's CO2-udledning på 1994-niveau

Ifølge Financial Times har omkring 30 selskaber indtil videre svaret på brevet. En del har afvist kravet, andre har sat risikovurdering i gang mens de resterende har udbedt sig betænkningstid.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det "mirakler" at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden, og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs