Vestas vil optø iskolde markeder

Det potentielle marked for vindmøller i kolde og forfrosne egne af kloden er stort. Nu vil Vestas med på vognen, efter at tyske producenter i flere år har lavet møller med indbygget afisning.
Foto: Kent Larsson, ABvee | Foto: Kent Larsson, ABvee
Foto: Kent Larsson, ABvee | Foto: Kent Larsson, ABvee

Vindmøller skal udbredes til alle egne af verden hvor det blæser, og det skal hverken kulde eller frost sætte en stopper for.

Vestas offentliggjorde ved udgangen af oktober en ordre på beskedne fire møller, men mere interessant er det, at de for første gang udstyres med et nyt afisning-system, der sender varm luft ud i vingespidserne, som forhindrer is i ophobe sig.

Vestas lancerer isfjerner

Møllerne skal opstilles et uspecificeret men koldt sted i Østrig, og potentialet for vindmøller i de egne af verden, hvor kviksølvet ofte kravler ned under frysepunktet, er kolossalt.

Den årlige markedsanalyse fra BTM Consult spår, at der i kolde egne af kloden vil blive opsat omkring 45-50 GW vindkapacitet i årene 2013-2017, og heraf vil hele 8-30 GW være i egne, hvor de vil blive udfordret af frostgrader og is, der udgør en økonomisk risiko.

Med en pris på omkring én mio. euro. pr megawatt, løber det op i vindmøller for svimlende 45-50 mia. euro. eller knap 375 mia. kr.

Stort potentiale

Markedsanalytikerne fra BTM Consult kalder selv forventningerne til møller i de iskolde egne for “konservativt”, men under alle omstændigheder håber Vestas på, at der kan erobres nyt terræn inden for det markedsegment, der kaldes cold climate.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Flere af Vestas’ tyske konkurrenter - inklusiv producenten fra Brande - har i flere år har solgt møller med indbygget afisning, som gør dem velegnede til klodens nordlige breddegrader.

"Enercon, Siemens og Nordex er Europas førende i cold climate-markedet. Men Kina har også installeret mange cold climate-møller siden 2007," siger Feng Zhao, associate director hos BTM Consult, Navigant, til EnergiWatch.

Foto: Kent Larsson, ABvee
Foto: Kent Larsson, ABvee

Vestas-møller opstillet i Sverige. Foto: Kent Larsson, ABvee.

Teknologichef hos Vestas, Anders Vedel, mener, at det nye afisning system (kaldet Vestas De-Icing System, VDS) udgør en betydelig værdi for de kunder, der vil opsætte vindmøller i de egne af kloden, hvor is er en udfordring - blandt andet dele af Nordamerika såvel som dele af Skandinavien og Centraleuropa.

Vestas' nye systemer henvender sig til områder, “der ikke tidligere hang sammen økonomisk,” har Vedel udtalt, og producenten forklarer, at VDS-konceptet er blevet testet i Canada i løbet af den seneste vinter, mens den første prototype testes i Sverige i løbet af den kommende vinter.

Tyskere med afisning i flere år

Når is hober sig op på vingerne, kan det reducere produktionen med mere end 20 pct. ifølge BTM Consult, og hvad afisning angår, har Vestas tidligere halset efter konkurrenterne.

Siemens har i flere år solgt 2,3 og 3,0 megawatt-møller med elektriske varmeelementer i vingerne, mens tyske Enercon kan sende varm luft ind i størstedelen af selskabets hule møllevinger, og tidligere på året meldte endnu en tysker sig så på banen.

Nordex har lanceret en ny serie af møller i 2014, kaldet Delta, der er direkte målrettet klodens iskolde egne og kan producere strøm i helt ned til minus 30 grader. Også finske WinWind, der forleden blev erklæret konkurs, planlagde et system til afisning i sin 3 MW-mølle.

Vestas fire første produktionsmøller med VDS-systemet skal leveres i 2014.

Finsk mølleproducent konkurs

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også