Goldmans store køb på vej mod konkurs

Sammen med to andre finansielle sværvægtere investerede kommende DONG-aktionær Goldman Sachs 48 mia. dollar i Energy Futures Holding. 1. november går selskabet formentlig konkurs.
Foto: Mark Lennihan
Foto: Mark Lennihan

Det sker sjældent, at den amerikanske rigmand og et af verdens rigeste mennesker overhovedet - Warren Buffet - laver dårlige investeringer.

Ikke desto mindre har milliardæren kaldt hans investering i energiselskabet Energy Futures Holding  for "en stor fejltagelse", fordi selskabet står på fallittens rand.

Manden bag investeringsselskabet Berkshire Hathaway står nemlig til at tabe de to millarder dollar, som han købte aktier for i det Texas-baserede selskab i 2007 - og han er langt fra alene.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Kapitalfondene KKR og TPG  samt investeringsbanken Goldman Sachs, der er ved at købe sig ind i DONG, kastede i 2007 48 mia. dollar i overtagelsen af Energy Futures Holding. Reelt var deres investering mindre - omkring otte mia. dollar - eftersom overtagelsen skete via et såkaldt "leveraged buyout", dvs. finansieret af lån med sikkerhed i den overtagne virksomheds aktiver. Lån, som bl.a. Warren Buffet var med til at købe op.

Forventningen var, at investorerne ville tjene penge på selskabet, i takt med at gaspriserne steg, hvorefter selskabet igen skulle afhændes.

Men gaspriserne steg ikke. Tværtimod er de amerikanske gaspriser faldet dramatisk som følge af revolutionen inden for skifergas, der fuldstændig har vendt op og ned på USA's energisystem.

Gaschef i klondyke-land

Historisk konkurs

Derfor har Energy Futures Holding også haft ti kvartaler i træk med blødende bundlinje, samtidig med at renterne på selskabets 43,5 mia. dollar store gæld er gået i vejret.

Derfor er konkursspekulationerne i gang, og lige nu foregår der forhandlinger om en restrukturering af selskabets enorme gæld med kreditorerne, og om hvordan ejerskabet vil skulle se ud efter en konkurs.

Goldman Sachs og de to kapitalfonde håber angiveligt på at få blot tre pct. tilbage af deres oprindelige investering, men forhandlingerne går ikke godt, skriver Bloomberg.

Lige nu peger pilen mod, at krakket sker omkring d. 1. november. Her skal selskabet betale renter for 270 mio. dollar, men kreditorerne ønsker ikke, at selskabet betaler, fordi det vil forringe den værdi, de kan få tilbage ved en konkurs.

Nyhedsbureauet bemærker dog, at Goldman Sachs og de to øvrige investorer allerede har trukket penge ud af selskabet, eftersom de i sommer hævede i alt 575 mio dollar i rådgivningshonorar.

Går Energy Futures Holding konkurs, vil det være det 12. største krak i USA nogensinde og det femtestørste, når man tæller bankkonkurser fra.

Energispillere vil beholde banker i energimarkedet

Dong-salg kan ramme staten

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Photo: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter