EL stiller krav om grøn milliardfond

Enhedslisten indleder finanslovsforhandlinger med krav om en fond på seks mia. kr., der skal lokke erhvervslivet til at investere i grønne løsninger.
Foto: Mik Eskestad
Foto: Mik Eskestad

En offentligt garanteret fond på mindst 6 mia. kr. finansieret af pensionskroner, som erhvervsliv, stat og kommuner kan bruge til at investere i energieffektive tiltag.

Det er ifølge Politiken et af de krav regeringens støtteparti går ind i forhandlingerne om finansloven for 2014 med.

Pengene fra fonden kan bruges på alt fra nye energibesparende maskiner i produktionsvirksomheder til isolering, ventilation, belysning om opvarmning.

"Det vil skabe arbejdspladser, og så vil det naturligvis være til fordel for vores klima, hvis vi hjælper de danske virksomheder til at bruge mindre energi. Der er risiko for, at energipriserne vil stige, så det vil også være til fordel for danske virksomheders konkurrenceevne, hvis de producerer energieffektivt," siger erhvervsordfører Stine Brix (EL) til Politiken.

Støtteparti kritiserer milliardinvestering i DONG

EL: Ubegribeligt at Corydon freder Schur 

En finte ved fonden er, at pensionskasserne skyder penge i fonden mod en garanti fra staten. Dermed kan regeringen undgå at øge den offentlige gæld og derved overskride EU-krav.

"Der skal stilles garanti for pensionskasserne, og så kræver det mindre beløb i forbindelse med finansloven at starte det op. Men det ville kunne vokse til rigtig mange milliarder, og jeg tror da bestemt, at regeringen er interesseret i ideer, som kan skabe arbejdspladser," siger Stine Brix.

Socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen er åben for idéen, men kræver flere detaljer før han er klar til at tage endelig stilling. Også PFA Pension udtrykker interesse for projektet.

Ifølge Politiken mener Enhedslisten, at staten skal stille en garanti om et årligt afkast på omkring 3 pct. fra fonden.

"Underligt" at regeringen vil skære hver tredje i Energistyrelsen

Grønt finanslovsudspil ikke nok for Enhedslisten 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også