Energigiganter går sammen mod nye fondsregler

Ny regulering af ledelserne i erhvervsfonde møder skarp kritik fra familierne bag energikæmperne Grundfos og Danfoss.
Foto: Grundfos
Foto: Grundfos

Ny regulering af erhvervsfonde spænder ben for ledelsen i nogle af Danmarks største virksomheder.

Sådan lyder kritikken i dag fra formændene for to af Danmarks største erhvervsfonde - Grundfos og Danfoss - i en kronik  i Børsen.

De nye regler inkluderer bl.a.. at Erhvervsstyrelsen får beføjelser til at afsætte formanden, næstformanden og menige bestyrelsesmedlemmer, ligesom den bl.a. kan kræve honorarerne til bestyrelsen sænket. 

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

"Forslaget til ny fondslovgivning giver Erhvervsstyrelsen udvidede beføjelser til at gribe ind i erhvervsfondes gøren og laden. Jeg vil tillade mig at have den opfattelse, at selv om det er udmærkede embedsmænd, der sidder i styrelsen, så har de ikke den nødvendige indsigt i drift af en fond eller i de forretningsmæssige spørgsmål, som en fondsbestyrelse tager stilling til. Det er et spørgsmål om kompetencer," fastslår Niels Due Jensen, formand for Poul Due Jensens Fond og søn af Grundfos-stifteren af samme navn, over for Børsen.

Niels Due Jensen er bl.a. utilfreds med, at Erhvervstyrelsen for nylig nedsatte de honorarer, som bestyrelsesmedlemmerne i Grundfos fik i 2011, og krævede tilbagebetaling til fonden. Niels Due Jensen skulle dermed aflevere mere end 200.000 kr., som Erhvervsstyrelsen mener, han fik for meget.

Samme melding kommer fra Peter Mads Clausen, formand for Bitten og Mads Clausens Fond, og begge mener i stedet, at der bør oprettes et uvildigt ankenævn, så embedsmændenes afgørelser kan afprøves af eksperter, der er uafhængige af Erhvervstyrelsen.

Grundfos-fond presset til lønnedgang 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs