Klimaforandringerne tager fart

Den nyeste rapport fra FN's klimapanel IPCC ventes at skrue op for både termometer og vandstand i forhold til den seneste rapport fra 2007.
CO2-udledningen sender temperaturen og dermed vandstanden kraftigere op end ventet i løbet af dette århundrede, forudser FN's klimapanel IPCC i ny rapport. Her ses kulminedrift i Kina. | Foto: Niels Hougaard
CO2-udledningen sender temperaturen og dermed vandstanden kraftigere op end ventet i løbet af dette århundrede, forudser FN's klimapanel IPCC i ny rapport. Her ses kulminedrift i Kina. | Foto: Niels Hougaard

Borgere verden over skal efter alt at dømme indstille sig på, at temperaturen og vandstanden stiger mere end tidligere ventet i løbet af dette århundrede.

Det skriver Politiken på baggrund af lækket materiale fra den længe ventede rapport fra FN's klimapanel IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change.

De lækkede dele af rapporten afslører eftersigende, at IPCC opererer med temperaturstigninger på mere end 6,4 grader celsius og vandstigninger på en meter i 2100.

I 2007, da den seneste rapport blev offentliggjort, var forventningen mellem 0,18 til 0,69 meter. De 6,4 grader celsius er mere end selv de mest pessimistiske forudsigelser i den seks år gamle rapport.

"Der er intet, der tyder på, at det bliver køligere på kloden, end vi antog i den seneste vurdering, og der er kommet ny viden, som peger mod scenarier med større havstigninger end tidligere antaget," siger professor og forskningsleder ved Danmarks Klimacenter Jens Hesselbjerg Christensen til Politiken.

Han er koordinerende hovedforfatter på den første IPCC-delrapport, der offentliggøres næste fredag i Stockholm.

50 selskaber udleder 73 pct. af verdens CO2   

Der skal postes milliarder i sikring mod oversvømmelser 

Erhvervslivet: Klima-tiltag kan styrke konkurrenceevnen 

Briterne slås

I de engelske medier, er fronterne trukket voldsomt skarpt op forud for offentliggørelsen af den omfattende rapport, der lander om få dage. Ifølge Berlingske har traditionelt klimaskeptiske medier som tabloide Daily Mail og konservative The Telegraph fundet anledningen til at revse klimabevægelsen, da rapporten ifølge deres læsning skruer ned for prognoserne.

En påstand, der latterliggøres af centrum-venstre avisen The Guardian og som Berlingske tilskriver en bevidst eller ubevidst fejllæsning af den seneste rapport.

Forskerne bag rapporten mødes 23.-26. september i Stockholm, hvor de skal godkende den endelige rapport.

IPCC blev stiftet i 1988 i regi af FN. Panelet består af tusindvis af forskere fra mere end 120 lande verden over. IPCC vandt i 2007 Nobels Fredspris, som blev delt med den tidligere vicepræsident Al Gore, der også blev hædret for sin kamp for klimaet.

"Vi er for flinke over for de andre energiformer"

Milliardsvindel med klimakvoter

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter