Giganter advarer: VE truer forsyningssikkerhed

Ni af Europas største energiselskaber advarer om, at EU's energipolitik risikerer at gamble med forsyningssikkerheden.
De ønsker, at EU-landene skruer kraftigt ned for planerne om at udbygge med grøn og vedvarende energi.
Konkret skal politikerne dropper tankerne om at indføre bindende klimamål for 2030, lyder det fra Gérard Mestrallet, chef for GDZ Suez, et af verdens største energiselskaber.
Han siger ifølge Financial Times "at vi bliver nødt til at skrue nede for den hastighed, Europa bygger nye vindparker og solceller. Som det er i øjeblikket, et det ikke bæredygtigt."
I hvert fald ikke økonomisk bæredygtigt for selskaber som GDZ Suez, og de otte andre selskaber, der stemmer i koret; Enel, Eni, Eon, RWE, GasTerra, Iberdrola, Gas Natural og Vattenfall.
Mange af selskaberne har nedskrevet svimlende milliardbeløb, fordi deres kraftværker er i krise. De udfordres især af billig vindmøllestrøm. Gérard Mestrallet mener ikke, at sol og vind har brug for støtte længere, men at støttekroner kun skal gives til umodne energikilder som tidevands- og bølgekraft.
"Vil ikke købe Nordjyllandsværket for én krone"
E.ON vil sende kraftværker ud af Europa
Dansk Energi: Det går hurtigere end forudset
Han advarer om, at 30.000 megawatt gaskraftværker, der forurener mindre end kulkraftværker, er blevet lukket eller lagt i skuffen i EU i de senere år. Han ønsker, at der opbygges et såkaldt kapacitetsmarked, så energiselskaberne får penge for ikke at lukke kraftværker ned men i stedet holde dem klar, til når der er spidsbelastning eller overskyet og vindstille.
Berlingske skriver, at det tidligere på året lykkedes politikere i München at forhindre en planlagt lukning af det moderne kulkraftværk Irsching 5, men at der hos tyske myndigheder ligger 15 ansøgninger fra energiselskaber, der ønsker at lukke værker, fordi økonomien er for ringe.
Vattenfall tager kæmpenedskrivning på kraftværker
Hos Dansk Energi genkender man udfordringerne. Men modsat en række europæiske lande er Danmark godt forbundet til udlandet med kabler, som betyder, at vi kan udveksle strøm med nabolandene.
“Den største udfordring for de europæiske energiselskaber er accelerationen af andelen af VE. Den eroderer den eksisterende kapitalbase, fordi lave marginalomkostninger betyder lavere meget lave priser på elmarkedet. Og det går lige nu meget hurtigere end forudset,” siger vicedirektør Anders Stouge.
Hos Energinet.dk, der driver Danmarks overordnede kabelforbindelser, har man tidligere afvist, at et kapacitetmarked er nogen god idé herhjemme, selvom også danske kraftværker har oplevet bedre tider.
Transmissionselskabet mener, at et kapacitetsmarked er en dyr løsning, og derfor satses der i stedet på flere udlandskabler.
Ikke første gang der advares
Det er ikke første gang, at de store europæiske energiselskaber sender en advarsel til EU.
De samme selskaber – undtaget svenske Vattenfall – udsendte i maj en fælles meddelelse, dagen inden Europa Kommissionen skulle diskutere energispørgsmålet.
Her efterlyste selskaberne nye energitiltag for at øge investeringerne i branchen. Alternativet var ifølge meddelelsen til fare for forsyningssikkerheden og jobskabelsen i energisektoren.
”At fortsætte på de nuværende vilkår er simpelthen ikke en mulighed,” skrev de otte selskaber dengang.
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her