Halm sænkede varmeregning med 10.000 kroner

Ved at fyre med halm i stedet for naturgas, er varmeregningen i Øster Hurup faldet voldsomt.
Foto: Inbicon
Foto: Inbicon

Det er blevet markant billigere at være fjernvarmekunde i Øster Hurup end tidligere.

Det skyldes, at kraftvarmeværket i byen har skiftet ‘brændstof’ og i dag fyrer med halm i stedet for med naturgas.

Hvor det tilbage i marts 2013 kostede fjernvarmekunderne i Øster Hurup lidt mere end 26.000 kroner om året at opvarme et enfamiliehus, viser de seneste tal fra Energitilsynet, at beløbet er faldet til ca. 16.000 kroner.

Det er en kontant besparelse på 10.000 kroner på den årlige varmeregning.

Men Øster Hurup er ikke alene.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Energiforliget banede vejen

Øster Hurup Kraftvarmeværk er bare et ud af flere værker, der med energiforliget i 2012 fik lov til at skifte dyr naturgas ud med biomasse som halm.

Af de 35 barmarksværker, der fik lov til at skifte brændsel, er prisen for at opvarme et enfamiliehus i gennemsnit faldet med 3.500 kroner, fortæller Dansk Fjernvarme.

Foreningen mener derfor, at andre kraftvarmeværker bør få samme mulighed. I dag er en række værker stadig tvunget til at bruge gas, der blandt andet på grund af høje afgifter giver høje varmeregninger.

“Barmarksværkerne har virkelig formået at sænke varmepriserne for deres forbrugere, fordi de har fået mulighed for at slippe ud af bindingen til naturgas,” siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, i en meddelelse.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Dansk Fjernvarme: De dyreste stadig for dyre

Han hæfter sig ved, at den gennemsnitlige varmepris stadig er omkring 26.300 kroner for de nu 35 dyreste kraftvarmeværker.

”Reelt går det stadig den forkerte vej med prisudvikling for de barmarksværker, der ikke frit kan vælge grønt brændsel. Det er meget beklageligt over for forbrugerne,” siger Kim Mortensen.

Fra politisk side er man lunken ved at give landets fjernvarmeværker lov til frit at vælge brændsel. Det vil betyde tabte indtægter for staten, fordi afgifterne på gas er højere, end de er på biomasse.

Et kig i dataene fra Energitilsynet afslører, at der fortsat er stor forskel på, hvad fjernvarmekunderne betaler for at opvarme boligen.

Kunder koblet til Agersted Varmeværk betaler således 37.000 kr. om året for at opvarme et hus med 18,1 MWh om året, mens prisen i Aars er lige under 8.000 kr. - en forskel på 29.000 kr.

29.000-kroners forskel på at opvarme huset

DONG blokerer solvarme-anlæg til 100 mio. kr.

Danfoss scorer stor kinesisk fjernvarme-aftale

Naturgas Fyn fik stoppet varme-udnyttelse fra ostefabrik

Nye regne-regler blokerer stadig for stort solanlæg 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også