Rapport: Hedebølger fordobles inden 2020

Antallet af hedebølger vil på globalt plan udvikle sig med alarmerende hast de næste årtier, vurderer tyske og spanske forskere.
Foto: OLE LIND
Foto: OLE LIND
AF RITZAU FINANS

De områder i verden, der rammes af hedebølger, vil blive fordoblet inden udgangen af 2020 og fortsætte med at tage til i de kommende årtier, fordi drivhusgasser opvarmer det globale klima, siger forskere i Tyskland og Spanien.

Projektionerne, der er baseret på nye computermodeller og nye vurderinger af et usædvanligt stort antal ekstreme hedebølger i det seneste år, er mere alarmerende end konklusioner fra FN's Klimapanel.

"Det er meget sandsynligt, at hedebølgernes længde, hyppighed og intensitet vil tage til i de fleste landområder," hedder det.

Klimaplanens beregninger møder kritik

Ekstremt i 2040

Hedebølger, som har været ekstreme, har ramt Australien, og ramte sidste år USA. I 2010 var det Rusland, der blev ramt.

"Det berører nu fem procent af verdens landområder," hedder det.

Forskerne, som har offentliggjort deres studier i tidsskriftet Environmental Research Letters, siger, at det nuværende antal hedebølger bliver firedoblet inden 2040.

Global opvarmning i stå – hvor bliver varmen af?

De meste berørte områder er troperne efterfulgt af Middelhavsområdet, Mellemøsten og dele af det vestlige Europa samt Centralasien og USA.

"I mange regioner vil de koldeste sommermåneder i dette århundredes slutning være varmere end de varmeste er nu - medmindre udslippene af drivhusgasser er blevet reduceret," siger Dim Coumou fra Potsdams Institut for Klimaforskning.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også