EnergiWatch

Regeringens klimaplan begejstrer tænketank

Den grønne tænketank Concito roser Martin Lidegaards klimaplan, der betegnes som "flot katalog af klimatiltag".

Transportområdet er en dyr men vigtig del af klimaplanen, som regeringen bør fokusere på, mener tænketanken Concito. | Foto: Ritzau Scanpix/Anders Find.

Regeringens klimakatalog nyder overvældende opbakning fra tænketanken Concito, der ser de 78 idéer som et stærkt afsæt til en kommende klimalov.

"Klimaplanen indeholder en god og sober analyse af klimaudfordringen i et dansk perspektiv samt et flot katalog over, hvilke tiltag vi kan bringe i spil for at reducere udslippet af drivhusgasser med 40 procent i 2020," siger Concito-direktør Thomas Færgeman i en meddelelse.

Gå til landbruget

Han opfordrer politikerne til snarest at iværksætte en handlingsplan med de mest effektive tiltag. Det gælder bl.a. flere af regeringens idéer om at nedbringe CO2-udledningen fra landbruget, hvor der bl.a. lægges op til udtagning af lavbundsjorder, der har et "stort og relativt billigt klimapotentiale".

Det er værktøjer, der begejstrer Thomas Færgeman.

"Med klimaplanen kommer landbruget for alvor ind på klimascenen. Det skyldes blandt andet, at regeringen som noget nyt har besluttet at medregne ændringer af kulstofbalancen i skove og jorder ved opgørelsen af den samlede danske drivhusgasudledning. Det er positivt, da det giver et mere reelt billede af Danmarks drivhusgasudledninger og gør paletten af mulige virkemidler større”, siger Thomas Færgeman.

Klimaplanen indeholder en god og sober analyse af klimaudfordringen

Thomas Færgeman, adm. direktør Concito

Mens klimagevinsterne i landbruget kan findes uden store omkostninger, er det anderledes dyrt i transportsektoren, som også er et stort fokusområde i klimaplanen.

De tungere økonomiske konsekvenser bør dog ikke afholde regeringen fra at sætte ind på området, siger Contito-direktøren.

”Netop på transportområdet er det den langsigtede omstilling til højere effektivitet og vedvarende energi, der er udfordringen. Og den udvikling kommer ikke ved alene at implementere de virkemidler, der falder bedst ud i den samfundsøkonomiske vurdering,” siger han, som opfordrer politikerne til at finde løsninger på transportområdet, der harmonerer med omstillingen af energisystemet til en højere andel af vedvarende energi.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det "mirakler" at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden, og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs