EnergiWatch

Ukonkret klimaplan landet

Der er lagt op til flere måneders politiske studehandler, efter at klima- og energiministeren har præsenteret et idékatalog, der kan sænke landets CO2-udledninger. Et reelt lovforslag præsenteres først efter jul.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) har i dag præsenteret oplægget til den længe ventede klimaplan, der skal sikre en 40 pct. CO2-reduktion i 2020. | Foto: KREUTZMANN NANNA

Klima- og energiminister Martin Lidegaard har til formiddag præsenteret et idékatalog med omkring 80 forskellige tiltag, der kan sænke Danmarks CO2-udledninger.

Se listen over tiltag her.

Hvis man forventede, at ministeren havde en samlet, prioriteret løsning klar, bliver man imidlertid skuffet.

"Klimaplanen giver ikke her-og-nu en samlet løsning på, hvordan reduktionsindsatsen skal tilrettelægges, eller hvilke konkrete tiltag der skal iværksættes hvornår," står der i planen.

Der henvises til, at der er usikkerhed om, hvor meget der skal drejes på knapperne for, at Danmark kan nå sin målsætning om at sænke CO2-udledningerne med 40 pct. i 2020 (sammenlignet med 1990), "herunder hvor meget fælles EU virkemidler vil bidrage med."

"Dermed er omfanget af den nødvendige ekstra, nationale indsats endnu ikke kendt, og derfor fastlægges de enkelte løsninger bedst i en løbende dialog med både erhvervslivet og civilsamfundets aktører. Klimaplanen kan informere og inspirere den dialog," står der i planen.

Martin Lidegaard siger på et pressemøde ved fremlæggelsen af idékataloget, at regeringen først vil fremlægge et reelt forslag til en klimalov i oktober.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Transport, landbrug, byggeri og affald

Hvilke tiltag, der bliver til virkelighed, og hvilke der aldrig kommer længere end beskrivelsen i idékataloget, kommer altså an på de politiske forhandlinger, der kommer til at pågå i løbet af folketingsåret 2013-2014, der starter til oktober.

Det står dog klart, at tiltagene primært er rettet mod fire brancher.

"Regeringens mål er, at udledningen af drivhusgasser skal reduceres med 40 procent i 2020 i forhold til 1990. Et stort skridt er taget med energiaftalen, der blev indgået i marts 2012. Resten skal primært komme fra transportsektoren, landbruget, bygninger og affaldssektoren," skriver ministeriet i en meddelelse.

Martin Lidegaard har dog allerede afvist nye afgifter på erhvervslivet og eksempelvis en hastighedsnedsættelse på motorvejen fra 130 km/t til 110 km/t, så nogle af tiltagene fra idékataloget er allerede lagt i graven, inden de blev offentliggjort til formiddag.

Klimalov først efter jul

Regeringen vil i det kommende folketingsår fremlægge et forslag til en klimalov, skriver ministeriet i meddelelsen. Det vil dog først ske engang efter jul.

Den vil blandt andet indeholde krav om en årlig klimaredegørelse, som skal vise, om Danmark er på rette vej mod målet om 40 procents drivhusgasreduktion i 2020.

Regeringen afviser dog i klimaplanen, at danske virksomheder skal pålægges nye skatter og afgifter.

"Regeringen vil ikke pålægge erhvervslivet nye generelle forhøjelser af skatter og afgifter," fremgår det af klimaplanen, hvor regeringen dog holder døren åben for "fornuftige omlægninger mv. af skatter og afgifter".

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det "mirakler" at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden, og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs