EnergiWatch

Top10: Her er verdens største energiskabere

Kinesisk megaprojekt indtager førstepladsen på liste over de energianlæg i verden, der producerer mest energi. Dæmninger og vækstlande fører an.

Foto: Wikipedia

22,5 GW eller hvad der svarer til ca. tre pct. af Kinas samlede elektricitetsbehov.

Så stor er kapaciteten for den kinesiske megadæmning - De Tre Kløfters Dæmning - som uden sammenligning er verdens største enkeltstående producent af energi.

Det viser en liste over klodens ti største energianlæg, produceret af magasinet Electric Light & Power.

Listen viser, at den kinesiske dæmning på Yangtze-floden med 32 generatorer på hver 700 MW ligger klart i toppen - nummer to på listen, Brasiliens og Paraguays fælles Itaipu dæmning, har således "blot" en kapacitet på 14 GW. Ikke desto mindre formår dæmningen fra 1984 at producere ca. trefjerdedele af Paraguays elbehov og omkring en fjerdel af Brasiliens.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

På de følgende pladser ligger to dæmninger i Venezuela og Brasilien, og på femtepladsen finder man det japanske atomkraftværk Kashiwazaki-Kariwa-anlægget. Kraftværket er dog i øjeblikket lukket, efter Japans midlertidige atomstop i kølvandet på Fukushima-katastrofen.

Af listen fremgår det desuden, at de største energianlæg, der er bygget i verden, i høj grad er placeret i vækstlande. USA og Canada er således kun repræsenteret med et anlæg hver - atomkraftværker, mens Europa slet ikke har nogen energianlæg på top10-listen.

Se resten af listen nedenfor.

Den kinesiske megadæmning, som menes at have kostet mere end 23 mia. dollar, og som medførte en forflytning af 1,4 mio. mennesker, kan dog gå hen og blive overhalet, hvis et afrikansk projekt bliver til virkelighed. Grand Inga Dam i Congo kan nemlig - hvis alt falder i hak - gå hen og blive verdens største energiproducent med hele 39 GW.

 

Bank får megabøde for elsvindel 

BP aflyser salg af vindforretning i USA

EU sikrer importregler på solpaneler frem til 2015 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs