EU vil granske tysk energilov

EU vil ifølge tysk medie lancere en undersøgelse af, om Tyskland overtræder de europæiske konkurrenceregler på energiområdet.
Foto: EU
Foto: EU

På onsdag indleder EU Kommissionen en undersøgelse af den tyske energilovgivning, som kan give rystelser ud over hele den tyske industri. Samtidig kan det muligvis føre til mere favorable vilkår for energiproducenter som danske DONG.

Det er det ansete tyske magasin Der Spiegel, der skriver, at EU-Kommssionen mener, at Tyskland bryder de konkurrenceretlige regler i EU på energiområdet på flere områder.

Miljøagentur advarer mod biomasse 

Det gælder bl.a. i forhold til det særlige bidrag til vedvarende energi, som alle elforbrugere i Tyskland betaler, men som en lang række energitunge virksomheder er undtaget fra. Det er ifølge konkurrencekommissær Joaquin Almunia i strid med EU-lovgivningen, og derfor vil han ifølge Der Spiegel indlede en sag, der ikke alene har til formål at ændre den tyske lovgivning, men også få de pågældende selskaber - omkring 4.500 selskaber - til at betale de bidrag, som de tidligere er sluppet for.

I en dansk sammenhæng er det desuden interessant, at energikommissær Günther Oettinger ifølge magasinet sår tvivl om den tyske energistøtte.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

På en konference hos energiselskabet E.ON i sidste uge udtalte kommissæren, at han ser lovgivningen som et brud på reglerne for EU's indre marked og nævnte bl.a., at han ikke fandt det acceptabelt, at Tyskland subsidierer egen vindkraft, men ikke gør subsidierne tilgængelige for operatører fra Danmark og Norge, som leverer vindkraft til Tyskland, skriver Der Spiegel.

Lovgivningen, som er mere end ti år gammel, har medført stor støtte til vedvarende energi-producenter og derved udløst et boom inden for grøn energi i Tyskland, men samtidig også sendt elpriserne for de tyske forbrugere i vejret.  Hvor en tysk husholdning i gennemsnit betalte 1.080 kroner (144 euro) i grønne bidrag sidste år, ventes bidragene at stige til 1.500 kroner i år.

Kansler Angela Merkel bekræftede søndag, at EU havde rejst spørgsmål ved lovgivningen, og at hun har intentioner om at lave den om, hvis hun vinder det tyske valg til september.

USA går ind i sag om prisfusk på olie 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Pr Peak Wind

CIP sigter mod overskudsfordobling i 2023

For abonnenter