EnergiWatch

Hedegaard giver opsang til udviklingsbanker

Verdensbanken og andre store udviklingsbanker må tage ansvar for klimaet og droppe udlån til sort energi, mener EU's klimakommissær Connie Hedegaard.

Hvis verden skal nå sine grønne mål, skal udviklingsbankerne stoppe deres støtte til sort energi.

Sådan lyder det fra den danske klimakommissær Connie Hedegaard, der i et forord til en nylig EU-rapport omkring udlånspolitik i Sydøsteuropa slår på tromme for, at tre af verdens største udviklingsbanker skal ændre deres investeringspolitik.

Det gælder Verdensbanken, Den Europæiske Investeringsbank og Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling, som til sammen står for udlån for mere end 130 mia. euro årligt. Ifølge kommissæren bør de de "stå i spidsen for at eliminere offentlig støtte til fossile brændstoffer":

"Multilaterale långivere kan lede ved eksempel ved at sætte restriktioner for vilkårene for offentlig støtte til kul, det mest ødelæggende af alle fossile brændstoffer, og ved at presse på for mere gennemsigtighed om udledningen (af CO2, red.). At opfordre til investeringer i vedvarende energi og øge energieffektiviteten vil samtidig have den fordel, at det booster den langsigtede energiuafhængighed og giver sikkerhed mod volatile priser på fossile brændstoffer," lyder det fra Connie Hedegaard i forordet til rapporten.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

På høje tid

De tre udviklingsbanker har allerede i dag retningslinjer, der skal tilskynde til investeringer i bæredygtig energi. Alligevel har f.eks. Den Europæiske Investeringsbank tidligere oplyst, at banken fra 2007-2011 investerede 15 mia. euro i projekter inden for fossile brændstoffer, mens det blev 14,8 mia. euro i vedvarende energi, skriver Euractiv.

Samtidig viser tal fra det Internationale Energiagentur, at mens subsidier til fossile brændsler steg med 30 pct. i 2011 til 523 mia. dollar, så lå investeringerne i vedvarende energi på blot 257 mia. dollar - altså under halvdelen.

"Med andre ord er vi i gang med at gøre det præcis modsatte af, hvad vi burde gøre. Støtte til energieffektiviseringer og vedvarende energikilder halter, mens regeringer rundt om i verden i verden bruger milliarder af dollar på at subsidiere en spirende katastrofe. Det må ændre sig," skriver klimakommissæren som opfordring til udviklingsbankerne.

De tre udviklingsbanker har tidligere annonceret, at de vil foretage en reviderering af deres udlånspolitikker, som vil være en rettesnor for de næste 4-6 års udlån, og chefen for Verdensbanken, Jim Yong Kim, har meldt ud, at der vil blive tale om en mere plan, der sætter klimaet højt. Det er ifølge Connie Hedegaard også på høje tid:

"Fire til seks år er også det interval, hvor klimaforskere forudsiger, at udledningen af drivhusgasser må toppe og begynde at blive reduceret, hvis verden skal have et håb om en anstændig fremtid," lyder det fra Connie Hedegaard, der, mens hun afventer udviklingsbankernes nye, grønne udlånspolitikker, kan glæde sig over, at andre finansielle institutioner tager klimakampen op.

Nordmænd leder vejen

Det store norske pensions- og forsikringsselskab Storebrand har således for nylig meldt ud, at det skærer 19 virksomheder inden for fossile brændstoffer væk sin investeringsportefølje - herunder 13 kulselskaber.

Dermed har Storebrand i alt ekskluderet 177 virksomheder og 32, fordi de ikke har levet op til selskabets minimumsstandarder inden for bæredygtighed.

Men beslutningen hænger dog ikke alene sammen med et ønske om at være mere grøn, forklarede Christine Tørklep Meisingset, chef for selskabets afdeling for bæredygtige investeringer, i forbindelse med offentliggørelsen af beslutningen:

"Hvis de globale ambitioner om at afgrænse den globale opvarmning til mindre end to grader bliver en realitet, vil mange fossile brændstoffer blive ubrændbart, og deres værdi vil blive drastisk reduceret."

Udmeldingen fra Storebrand kommer efter en periode, hvor en række universiteter og offentlige pensionskasser i USA har meldt ud, at de også vil gå uden om investeringer i fossile brændstoffer, ligesom hollandske Rabobank har afvist at investere i skifergas- og skiferolieproduktion.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Sverige udsætter elloft til marts

Mens man i Danmark insisterer på, at el-loftet skal gælde fra 1. december trods manglende lovgivning, udskyder svenskerne deres til 1. marts, fordi der heller ikke i Sverige har været tid til at få en national udmøntning på plads.

Nature Energy-topchef spår massiv vækst efter ejerskifte

Med oliegiganten Shell som ny ejer er danske Nature Energy klar til at forsvare sin position som markedsleder, når det globale potentiale om tusind og atter tusindvis af biogasanlæg skal indfries, siger adm. direktør, Ole Hvelplund.

Topchef vil tilføje nye forretningsben til OK

Andelsejede OK har en stribe datterselskaber, der går udover den traditionelle brændstofforretning, som har været kernen i selskabet gennem mere end 100 år. Ny direktør fortæller, at selskabet ser på at tilføje nye forretningsben.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs