Analytiker efter Obama-tale: Kan ikke blive værre end i dag

Det er positivt, at Obama vil fordoble andelen af sol- og vindenergi inden 2020, men det er "meget mudret", hvordan det skal ske, siger analytiker. Værre end i dag bliver det dog næppe.
Foto: White House. Barack Obama har netop fremlagt en klimaplan, som skal nedbringe landets udledning af CO2. | Foto: The White House
Foto: White House. Barack Obama har netop fremlagt en klimaplan, som skal nedbringe landets udledning af CO2. | Foto: The White House

Meget af det har vi hørt før. Og det er uklart, hvordan det skal blive til virkelighed.

Samtidig er frygten, at en ny præsident vil rulle dele af lovgivningen tilbage, hvis den bliver til virkelighed, fordi Barack Obama vælger at gå uden om Kongressen.

Sådan lyder det fra Vestas-analytiker hos Sydbank, Jacob Pedersen, efter præsident Obama i en tale i går blandt andet annoncerede en målsætning om, at andelen af USA’s sol- og vindenergi skal fordobles frem til 2020.

“Det er meget svært at forestille sig, at det kan blive værre end det, vindindustrien oplever i øjeblikket,” siger Jacob Pedersen.

“Der er ikke noget negativt i det, han har sagt. Vi har bare hørt meget af det før, uden at der er sket noget udover, at markedet er gået bananas for så at falde helt sammen. Han har ikke leveret det, vindmølleindustrien havde håbet på, som var langsigtede, sikre rammevilkår.”

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Gode intentioner igen-igen

Han understreger, at intentionerne i talen i går var gode, men at præsidenten sådan set hele tiden har haft intentionerne i orden.

Konkret er det til gengæld begrænset, hvad det er blevet til. PTC-støtteordningen, der er helt afgørende for vindmølle-producenterne, blev først reddet i 11. time, og der er stadig ingen afklaring af, hvorvidt ordningen fortsætter i 2014.

Sydbank-analytikeren mener, at markedet har brug for en langsigtet PTC-plan; den kan eksempelvis nedtrappes over tid, så vindmølleproducenterne kender betingelserne flere år ud i fremtiden i stedet for som i dag, hvor usikkerheden er dyr for producenterne, der hvert år må op- og nedskalere kapaciteten.

Men der var ingen afklaring om ordningen, og selvom det er positivt, hvis talen munder ud i en klimalov, så er det store spørgsmål stadig, hvordan lovgivningen rent praktisk skal føres ud i livet.

“Hvis man vil give vindenergi og grøn energi en fordel, så skal man lægge en CO2-afgift på forurenende energikilder. Om det bliver den direkte konsekvens af det, han har fremlagt, er meget mudret,” siger Jacob Pedersen, der mener, at det er positivt, at Obama vil sørge for finansiering af sol- og vindenergiprojekter. Men igen; den konkrete udmøntning er usikker.

Enegang kan være trick til succes

Præsidenten har det vanskeligt ved at få klimalovgivning gennem Kongressen, og derfor er han tvunget til at bruge sine præsidentielle beføjelser og gå enegang.

“Det kan vel vise sig at blive det trick, som gør, at han rent faktisk kan få succes,” siger Jacob Pedersen. Til gengæld er risikoen, at en efterfølger på præsidentposten vil rulle en ny klimalovgivning - som republikanerne stejler over - tilbage.

Så risikerer branchen igen at få en stop-and-go politik, der koster vindmølleindustrien dyrt, fordi opbygget kapacitet kan vise sig at blive ubrugelig.

Jacob Pedersen har noteret sig, at seks ud af 30 amerikanske stater har rullet dele af sin renewables-lovgivning tilbage.

“Jeg forstår godt nogle af de senatorer i stater, hvor der ikke er vind. Hvorfor skal man have vind, hvis det ikke blæser? Andre områder får en kæmpe fordel, og det kan gøre det svært at gennemføre føderale minimumskrav,” siger Sydbank-analytikeren.

USA's industrilobby vil sagsøge Obama for klimaplaner 

Nordea: Rygstød til Vestas

Nordea vurderer i sin morgenberetning, at Obamas bør påvirke Vestas-aktien positivt.

"Vestas har på det seneste fået godt gang i ordrebogen, men det har været begrænset med amerikanske ordrer, og derfor hilser vi Obamas målsætning velkommen og det bør understøtte Vestas-aktien i dagens handel," skriver banken.

Aktien har da også her til morgen oplevet et kurshop på knap 5,5 pct. (kl. 10:13).

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også