Avis: Redning af kvotesystem vil koste virksomheder småpenge

Det vil ikke få den store betydning for danske virksomheder, hvis EU vedtager et forslag om 'backloading', og prisen på CO2-forurening hæves.

Det kommer til at koste danske virksomheder under halvt så meget som forventet at redde det europæiske CO2-kvote system.

Berlingske skrev i går, at det vil koste danske virksomheder omkring 120 mio. kr. - og ikke 300 mio. kr., sådan som Dansk Industri har sagt - hvis klimakommissær Connie Hegegaards backloading forslag vedtages.

Kritik: Dansk Industri overdrev konsekvens af backloading 

Forslaget går ud på at gøre det dyrere at udlede CO2.

"Det er slet ikke sådan, at det kan få dem til at flytte det hele til udlandet eller lukke deres produktion. Når vi taler omkostninger i den her størrelsesorden, er lønninger, andre reguleringer og den generelle produktivitet langt vigtigere for danske erhvervsliv samlet set," siger Per Andersen, forsker i miljøøkonomi ved Syddansk Universitet, tiL Berlingske.

Klimakommissær Connie Hedegaard led et nederlag, da EU-Parlamentet nedstemte et forslag om backloading, der skulle gøre det dyrere at udlede CO2.

Blandt modstanderne af forslaget var blandt andet Business Europe og danske DI.

DI er modstandere, fordi de mener, at konkurrenceevnen blandt danske virksomheder svækkes, hvis prisen på CO2 hæves. Det standpunkt har været under hård kritik, fordi DI også tæller grønne kæmper som Vestas, Danfoss, Grundfoss og DONG Energy.

Forslaget skal til afstemning igen d. 2. juli.

Dansk Energi: Det kræver investorerne af en kvotereform

Hedegaard: Afgørende med mål for vedvarende energi 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også