EnergiWatch

Ambassade til danske virksomheder: Kom og udnyt Polens sol-satsning

Den danske ambassade i Polen opfordrer danske virksomheder til allerede nu at etablere sig i Polen, så de er klar til en lov om vedvarende energi, der forventes klar i slutningen af året. Konkurrenterne er allerede ved at finde sig til rette, lyder det.

Kom til Polen, lyder opfordringen fra den danske ambassade i Warszawa til blandt andet danske solcelle-virksomheder.

I øjeblikket er det polske hjemmemarked for solceller stort set ikke-eksisterende med under 5 MW installeret effekt eller lidt mindre end Siemens' nye havvindmølle.

Men det ser ud til at ændre sig, når Polen senere på året forventes at vedtage en støtteordning til vedvarende energi.

Ifølge ambassaden vil der, alt efter hvilken støtteordning der vedtages, være installeret mellem 200 og 500 MW solenergi i 2016.  Til sammenligning betyder den nye danske solcelle-lov, at der kun vil blive installeret 20 MW om året frem mod 2020 herhjemme.

SE satser i Polen 

"500 MW er optimistisk, men vi kan se, at der er stor interesse for det polske marked blandt tyske og danske aktører, fordi deres hjemmemarkeder er no-go," siger Witold Szczepkowski, teamleder på ambassadens handelskontor med ansvar for energi.

Kom i gang allerede nu

Han opfordrer danske virksomheder, der overvejer en entre på det polske marked, at komme i gang, allerede inden lovgivningen er vedtaget.

"Når loven er implementeret, vil konkurrenterne allerede være her," siger Witold Szczepkowski.

"Hvis man som virksomhed overvejer Polen som et nyt marked, så skal der handles nu i stedet for at vente på, at loven bliver vedtaget. Det polske marked er ikke lige så simpelt som det tyske, der er meget transparent. I Polen skal man vide, hvordan tingene fungerer, og det tager tid at opbygge en forretning, hvad enten man vil producere produkter eller bare distribuere."

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Danmark er det seneste EU-land, der har forringet dets støtteordninger til solceller. Før det har blandt andre Tyskland og Spanien forringet deres ditto. Witold Szczepkowski forstår godt den bekymring, danske virksomheder måtte have, men mener samtidig, at der er gode muligheder i Polen, fordi markedet i dag er stort set ikke-eksisterende.

"Selvfølgelig er det ikke lovende, hvad der er sket rundtomkring (med støtteordningerne, red.) i Spanien, Tyskland og Danmark. Men Polen er et kæmpe marked, og det er stadig ikke blevet udviklet," siger Witold Szczepkowski.

EU sætter klimaindsats i bakgear 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs