Solcelleforening og blå blok kræver ny overgangsordning
Overgangsordningen for ejere af solcelleanlæg, der har investeret i store anlæg inden en omdiskuteret lovændring i marts, er ikke god nok.
Det mener Per Henriksen, formand i Dansk Solcelleforening, som også bakkes op af Venstre og Konservative.
"Hvis nogen har handlet fuldt lovligt, bør man kompensere dem for det tab, de har lidt," siger Per Henriksen til EnergiWatch med henvisning til, at partierne bag energiaftalen i marts lukkede et hul i solcelleloven, der blev vedtaget i december.
Solcelle-formanden ved ikke, hvor mange firmaer, der krakker som følge af lovændringen, men siger, at "20-30 firmaer får store problemer".
Næse for dårlig håndtering
Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) modtog i dag en næse for en uelegant håndtering af forløbet om det omtalte hul i solcelleloven. Ministeren var, inden vedtagelsen af solcelleloven i december, bevidst om, at der var et hul i loven, som gjorde det muligt at koble en masse anlæg sammen og derved overstige de 400 MW, der er grænsen for støtte.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
Den viden handlede ministeren først på et godt stykke efter vedtagelsen af loven, og efter en række borgere og investorer havde investeret i solcelleanlæg med en forventning om, at støtteordningen ikke ville blive ændret.
Den blev imidlertid ændret 20. marts, hvor der samtidig blev indført en overgangsordning (læs om overgangsordningen her), som skulle kompensere de borgere, der havde investeret i solcelleanlæg i god tro.
"Lovingrebet kom som lyn fra en klar himmel," siger Per Henriksen.
Han kalder det "besynderligt", at ministeren ikke orienterede markedet om, at der sandsynligvis var ændringer på vej, da han satte processen i gang i januar.
"Han vender det hele på hovedet. I stedet for at orientere om, at han vidste, at der var problemer, og at der ville komme et indgreb, gør han det modsatte og kommer med det meget pludseligt".
Per Henriksen kræver, at en ny overgangsordning skal kompensere dem, der er kommet i klemme. Han afviser, at en fuld kompensation ikke nødvendigvis vil betyde, at staten skal af "med et stort beløb".
K: Ordningen skal ændres
Ved dagens samråd om sagen lagde energiordførerne fra Venstre og Konservative, Lars Christian Lilleholt og Mike Legarth, op til, at overgangordningen bør ændres.
"Det er det eneste fornuftige og ordentlige at gøre," sagde Mike Legarth.
Martin Lidegaard åbnede derefter op for, at han er villig til at diskutere overgangsordningen.
"Hvis nogen ønsker at tage det op, tager vi det selvfølgelig op," sagde han.
Det glæder Per Henriksen.
"Det meget vigtigt, at ministeren lukker op," siger han.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch