Tænketank kritiserer DI for uklare klimamål

Det er for billigt, når DI kalder sig grøn med henvisning til, at man støtter 2030-mål i EU. For hvilke mål kæmper man for, spørger tænketanken Concito. Vi tager del i diskussionen, siger DI.

Den grønne danske tænketank Concito savner konkrete udmeldinger på klima- og energiområdet fra interesseorganisationen Dansk Industri.

Det sker efter, at DI-direktør Tine Roed siger til EnergiWatch, at hun støtter en opfordring fra en gruppe topledere i Danmarks største energivirksomheder, som går på, at politikerne skal rubbe neglene og få formuleret klare klimamål mod 2030 som virksomhederne og investorer kan forholde sig til og handle ud fra.

"Det er for nemt, hvis de siger det uden at være konkrete. DI bør være konkrete og fortælle hvor de synes ambitionsniveauet bør ligge og af hensyn til medlemmerne sørge for, at ambitionsniveauet bør ligge højere," siger kommunikationsdirektør Michael Minter med henvisning til virksomheder som Danfoss, Grundfos og Rockwool, til EnergiWatch.

Hård radikal kritik af DI's energikurs

DI: Politikerne skal koncentrere sig nu

S: DI blokerer for den grønne omstilling 

Det er tamt

EU's stats- og regeringschefer har netop givet EU-Kommissionen fri bane til at videreudvikle en grønbog for klimamål mod 2030, som bl.a. sigter mod en 40 pct. reduktion af CO2-udledningen og 30 pct. vedvarende energi i 2030.

"Når Dansk Industri går ud og siger, at de gerne ser 2030-mål skal de som minimum sige om de er enige i Kommissionens forslag eller om de igen er på linje med Business Europa (mod backloading, red.). Hvis ikke de er det, er det meget tamt alt sammen," siger Michael Minter, der har en klar opfordring til DI

"DI har med rette fået meget kritik for at modarbejde den grønne omstilling i Europa med deres modstand mod Kommissionens backloading-forslag. I debatten om EUs 2030-klimamål har DI en gylden chance for at vise, at de fuldt og fast bakker op om den grønne omstilling og en langsigtet løsning på problemerne med EU's kvotesystem. I stedet for blot at erklære sig enige i behovet for et 2030-klimamål, burde DI snarest bakke op om en reduktion på mindst 40 % i 2030 som foreslået af Kommissionen. Derudover mangler vi stadig at høre DIs bud på, hvordan EU frem mod 2020 skal forhindre omfattende fejlinvesteringer i fossil energiproduktion, når kvoteprisen er så lav som den er."

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Ingen konkrete mål i DI

I DI siger Troels Ranis, der er klima- og energipolitisk chef, at det ikke kun handler om mål, det handler også om at finde ud af, hvilke virkemidler, der kan støtte jobskabelse fremover. Han henviser til, at et større analysearbejde er sat i gang for at finde ud af, hvilke konsekvenser forskellige mål har på områder som jobskabelse, vækst og klima.

Men er I enige i Kommissionens forslag (40 pct. CO2-reduktion og 30 vedvarende energi i 2030, red.)?

"Det er ikke lige nu for DI afgørende at svare definitivt på, hvad der er afgørende. Vi vil afvente de analyser og vurderinger, der er sat i gang" siger Troels Ranis.

Hvorfor vente til udgangen af året, hvor Kommissionen kommer med noget mere konkret? En interesseorganisation prøver da typisk at præge debatten så tidligt som muligt?

"Det vi lægger vægt på er at deltage i debatten. Det er afgørende, og der har vi glædet os over udspillet fra Kommissionen. Det er et diskussionsoplæg. Vi skal have en fælles politisk ramme, der er ambitiøs, effektiv og konkurrencefremmende".

I går var energiordførerne i Socialdemokraterne og De Radikale ude med hård kritik af DI's rolle i forbindelse med de EU's klimapolitik. Særligt lobbyarbejdet mod backloading-forslaget, der betragtes som en rygsøjlen i europæisk klimapolitik, har vakt harme i regeringspartierne.

Landbruget: Vækst frem for grøn omstilling

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også