EU vil indføre told på kinesiske elbiler for flere milliarder euro

Fra næste måned vil EU-Kommissionen indføre told på op til 25 procent på importerede kinesiske elbiler.
Foto: Claudia Greco
Foto: Claudia Greco
AF RITZAU

Kinesiske bilproducenter får så meget statsstøtte, at det skaber unfair konkurrence for europæiske virksomheder. Derfor vil EU-Kommissionen indføre told på kinesiske elbiler for flere milliarder euro.

Det skriver avisen Financial Times.

EU-Kommissionen vil onsdag underrette bilproducenterne om, at den midlertidigt vil indføre yderligere told på op til 25 procent på importerede kinesiske elbiler. Det skal gælde fra næste måned, skriver Financial Times.

De bilproducerende lande Frankrig og Spanien er blandt fortalerne for den yderligere told. Den ventes ifølge avisen at indbringe mere end to milliarder euro årligt. Det svarer til omkring 15 milliarder kroner.

Pengene vil indgå i EU-budgettet hvert år. Det vil kunne mærkes, fordi salget af kinesiske elbiler vokser i Europa.

Kina er allerede nu EU’s største handelspartner. Det folkerige land eksporterede elbiler for 10 milliarder euro til EU i 2023.

Det er en fordobling af Kinas markedsandel på det europæiske marked. Kina står nu for otte procent af salget af elbiler i Europa, ifølge det uafhængige institut Rhodium Group.

Kina har på sin side advaret om, at man vil gøre gengæld. Samtidig forsøger Beijing ifølge Financial Times at overtale et flertal af EU-landene til at modsætte sig de nye toldsatser. De vil komme oven i EU’s eksisterende toldsatser på 10 procent.

Beijing har allerede en told på 15 procent på europæiske elbiler. Dermed kan EU og Kina være på vej ind i toldkrig, som vil gøre bilerne dyrere for forbrugerne.

Tyskland, Sverige og Ungarn har tidligere meddelt, at de ikke godkender tiltaget af frygt for kinesisk gengældelse.

EU-embedsmænd siger til Financial Times, at Berlin har lagt pres på Ursula von der Leyen, som ønsker endnu en periode som kommissionsformand, for at få hende til at droppe undersøgelse af kinesisk statsstøtte.

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, har ifølge avisen advaret om, at ”isolation og ulovlige toldbarrierer...i sidste ende bare gør alting dyrere og alle fattigere”.

Ursula von der Leyen har dog fastslået, at EU’s handelsunderskud med Kina er helt urimeligt højt. I januar fastslog hun, at EU’s handelsunderskud med Kina nærmer sig 400 milliarder euro.

Derfor er EU-Kommissionen gået i gang med at se på urimelig statsstøtte.

Det er blandt andet sket med henvisning til, at kinesiske virksomheder reelt har udraderet solcelle-industrien i Europa.

Ledende næstformand i EU-Kommissionen, Margrethe Vestager, var i den forbindelse usædvanlig direkte i sin kritik af Kina, da hun i april talte på det amerikanske universitet Princeton:

”Vi så drejebogen for, hvordan Kina kom til at dominere markedet for solpaneler. Først tiltrak man udenlandske investeringer. Ofte med krav om joint ventures.”

”Derefter anskaffede Kina sig teknologien. De gav massiv statsstøtte til deres egne producenter. Og de lukkede meget af det kinesiske marked for udenlandske virksomheder,” sagde Vestager.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også